Един от култовите фенове на ЦСКА Христо Христов, известен повече с прозвището Чичо Граф, сподели своето мнение относно стадион “Българска армия”. Предлагаме ви текста без съкращение и редакторска намеса.

Преди няколко дни в медиите обстойно беше отразено учредяването на „Кръг за ЦСКА” от група интелектуалци, артисти, певци, музиканти, шоумени и водещи журналисти. Гледайки и препрочитайки информацията за събитието лично на мен, като един истински привърженик на почти 60 годишна възраст, милеещ и обичащ безрезервно великия клуб ЦСКА, с над 50 годишен стаж по спортните зали и стадиони, ми стана много тъжно и болно, че всички тези хора така и не са схванали най-важното, което стои на дневен ред пред ЦСКА.
Защитата на ст. „Българска армия” – задача № 1
Надвисналите буреносни облаци над ФК ЦСКА не вещаят нищо добро. Свидетели сме как от няколко години почти всекидневно медиите ни заливат с „анти-ЦСКА” информация, бълват всевъзможни небивалици за неплатени наеми за базите, които ФК ЦСКА ползва за неплатени сметки за ток, за вода, за отопление, за смет, данъци, несвоевременно изплатени заплати на футболисти, специалисти и служители на клуба. Нон-стоп се въртят едни и същи лъжи, всеки път доукрасени, разбира се, със стряскащи и впечатляващи обикновения читател и зрител „изсмукани” факти и преиначени аргументи. Било от ДАМС, било от НАП, било от НОИ или БФС с неговата нелегитимна и до сега Лицензионна комисия.
Целта е само една. Да се държи ФК ЦСКА в постоянен стрес. Под перманентна обсада. Да се облъчва и набива на изстрадалото българско общество, че видите ли във ФК ЦСКА нищо, ама нищо не е наред. Колкото и да се стараят там, този клуб отива към фалит. Хайде, да им помогнем да не се мъчат – да им се отнемат всички лицензи и да се изпрати този така „омразен клуб” за някой възможно най-далеч.
Явно и направо нагло, по първо направление. По друго, второ – подмолно ден и нощ се работи от мракобесните сили в България за пълното унищожение на институцията ЦСКА.
Първата неотложна задача стояща пред Националния фенклуб на ЦСКА и „Кръг за ЦСКА” е организирането на всеобща национална подписка всред всички привърженици на ЦСКА в София и цялата страна в защита на нашия клубен стадион „Българска армия”.
Втората стъпка е внасяне на изпълнената подписка (с над 50 000 подписа) своевременно и в най-кратък срок – желателно до 20 май т.г. (всякакво забавяне ще бъде убийствено за клуба) в Парламента в Комисията по образованието, науката и въпросите за децата, младежта и спорта.
Третата стъпка е успоредно с провеждането на споменатата инициатива да се организират и състоят срещи, дебати и диспут по темата, като бъдат отразени съвестно и подробно в медиите. Основният акцент в началото е незабавното подписване на дългосрочна концесия (30-годишен срок) за ползването на ст. „Българска армия” от ФК ЦСКА след като Парламента, ДАНС, Софийска община и СГС се запознаят с всички исторически факти и аргументи. Всички очакваме, разбира се, да се вземе единственото вярно решение в полза на ЦСКА и българския спорт!
Четвъртата стъпка е завеждане на съдебно дело от ПФК ЦСКА в СГС с обществен защитник Националния фенклуб и „Кръг за ЦСКА”, представени от елитни юристи и наши привърженици, за признаването на ПФК ЦСКА за законен наследник на своите исторически предшественици ЦДВ (1948), СК Чавдар (1944), ОСК АС 23 (1923), Софийски Атлетик клуб (1919) и Клуб „Футбол” (1913).
Основание за такава претенция е наличието на нотариалния акт за собственост на стадион АС’23 (включващ 58,6 дка) издаден от Околийски Софийски съд на О.С.К. АС 23 през 30-те години на ХХ век. Също така публикациите в пресата и други налични архивни документи. ОСК АС 23  единствен от софийските спортни клубове е законен собственик на своя клубен стадион. ЦСКА е законния наследник на АС 23. Днешният стадион „Българска армия” е същия този стадион „АС 23”. Нито метър повече, нито по-малко! 58,6 дка в Борисовата градина! Свещено каре земя благословено за ЦСКА!
Реституцията на национализираните имоти в България отдавна е вече завършен акт. В цялата страна. Навсякъде. Никой не може да пипа ст. „Българска армия”!
Той е публична общинска собственост. Този стадион е на общността ЦСКА. Тоест, недосегаем! Повтарям – недосегаем! Волята на монарха е записана изрично в издадения правен юридически документ (нотариалния акт): „Имота не може да се залага и обявява на търг, не може да се заменя и не може да служи за каквито и да е вземания и задължения”. Ясно и точно, нали! Тези 58,6 дка са недосегаеми! Те са само и единствено за ФК ЦСКА!
Кой, как и на какво основание отдаде ст. „Герена” и футболната база там на Политически ФК Левски?
Защо синият футболен клуб не плаща нито лев за наем? Защо ФК ЦСКА ще плаща за стадион „Българска армия” наем от декември 1999 г. до сега при положение, че клубът като пряк законен наследник на своя исторически предшественик Офицерски спортен клуб АС 23 притежава въпросния нотариален акт за собственост?
ЦСКА не дължи нито един лев на никой за наем на стадион „Българска армия”!
Защо днес звани и незнайни кукли и послушковци непрекъснато се пъчат по медиите и бръщолевят скалъпени еквилибристики за огромни дългове за наем и др. на ЦСКА, натякват упорито за неиздаване и отнемане на различни измислени лицензии?
Задава се ново голямо престъпление.
Неслучайно витае в общественото пространство и се повтаря от клакьорите, че в Борисовата градина не може никога да се построи нов стадион. Видите ли, сега иде време държавата най-после да помага на спорта и първо ще раздава нови подходящи общински терени за построяването на нови модерни клубни стадиони.
Ето – ЦСКА в Борисовата градина май нищо няма да построи. Софийската община ще им отнеме спортното съоръжение (разбирай разруши), а ще ги компенсира дори с по-голям парцел от 80-120 дка в зона Б-5 срещу „Метални конструкции” или чак в Божурище.
Примамливо предложение! Изкусително! За вярващи празноглавци и наивни пресметливи мераклии! Скалъпено от сините лешояди, мечтаещи да видят най-накрая един ден „Армията” сравнена със земята, а ФК ЦСКА натирен по игрищата на Казичене и Лозен.
ДЮШ на ФК ЦСКА е на колене.
Футболната база на школата и стадиона на 4-ти км вече са почти разрушени поради строителството на новата многофункционална спортна зала „София”. Децата и юношите на ЦСКА няма къде да тренират и играят футбол. Пътуват по цял ден немили – недраги из околните софийски села и квартали.
Сега на дневен ред е още един съкрушителен удар, подготвен от настоящата власт. Предстои закриването на спортното училище „Ген. Владимир Стойчев” към ЦСКА, където се учат и подготвят за големия спорт над 500 талантливи деца по различни видове спорт от цялата страна.
Геноцидът срещу институцията ЦСКА продължава с пълна сила.
И така, може би повтарям, може би накрая след упорита борба на цялата червена общност у нас за отстояване и защита на институцията ЦСКА и нашата цел да се построи нов модерен клубен стадион в Борисовата градина, ако това не се осъществи, то тази недосегаема и изключително само наша територия може да стане роден дом на ДЮШ ФК ЦСКА. А защо не и на БК ЦСКА, за който ние всички трябва обезателно да спомогнем отново да се възстанови. Инициативният комитет начело с Васил Микулаш, подел това начинание, заслужава безрезервна подкрепа!
Повече време за отлагане няма.
Оставете битовото вайкане на тема ЦСКА в къщи. Семейните проблеми за кратко също. Да се вдигнем всички като един на всички нива и с всички позволени средства от закона и държавата да защитим каузата ЦСКА!
Интелектуалци, елитни кръгове, прависти, архитекти, журналисти, работници и служители, военни, студенти и ученици, достойни пенсионери, крайни ултраси, умерени привърженици, добронамерени фенове, млади и стари, всички обичащи спорта и нашия любим клуб ЦСКА, да заявим нашата подкрепа в петиция, обществен дебат и решителни действия!
Долу ръцете от ЦСКА!
Не пипайте стадион „Българска армия”!
ЦСКА е гордостта на България!
ЦСКА ще пребъде!
ХРИСТО ХРИСТОВ – ЧИЧО ГРАФ