Изпълнителният директор на Локомотив Сф Иво Тонев даде интервю пред "Гонг" във връзка с допинг-скандала с Николай Павлов.
- Г-н Тонев, вярно ли е, че вашият играч Николай Павлов е хванат с допинг?
- Да, вярное. Бяхме уведомени от УЕФА може би двайсетина дни след мача ни с Борац Чачак в Смедерево. За допингпроби бяха изтеглени двама играчи – Балдовалиев и Ники Павлов. Първата проба на Ники Павлов е дала положителен резултат.
- Доколкото си спомням, Павлов беше резерва в този мач, но не участва в него.
- Да, не участва в този мач и в нито един от мачовете, които сме играли през сезона. Неприятен, изключително неприятен момент и най-вече за него, защото ние въобще не сме били запознати. Впоследствие, след като излезе този резултат, бяхме много изненадани всички. Дойде ни като гръм от ясно небе. Разговаряхме с него и тогава той ни сподели каква е цялата история.
- Каква е цялата история?
- Имал е заболяване, доколкото разбрах бронхопневмония и някакъв лекар от Пловдив го е излекувал за много кратко време с някакви инжекции. Съжалявам, не мога да ползвам точни термини, не съм запознат. В крайна сметка той е приемал някакви хранителни добавки, които му е предписал този доктор и той не е счел за необходимо да ни уведоми. Нито нас като ръководството, нито треньорския състав, нито най-важния човек - нашия лекар д-р Филипов, който е доста опитен човек и е дълги години във футбола. Никой от нас де факто не е знаел. Като стана проблемът, тогава той ни каза как стоят нещата. Доколкото съм информиран, той е поискал отварянето на „Б“ пробата и това ще стане някъде в началото на октомври, може би следващата седмица. След това ще се чака решението на Дисциплинарната комисия на УЕФА. Аз искам да заявя позицията на Локомотив – винаги сме били против тези неща, никога не е имало да се дава на играчите допинг. Реагирахме доста остро спрямо него. В крайна сметка обаче не можем да се отречем от него, защото той е наш футболист. Ще изчакаме да видим какво ще бъде решението на УЕФА. Но потърпевш в крайна сметка е играчът. Младо момче, тепърва му предстои да играе футбол. Доверил се е на някакъв лекар.
- Знаете ли името на въпросния лекар от Пловдив?
- Не, не мога да ви кажа. С Ники Павлов трябва да говорите. Той е човекът, който трябва да ви каже повече неща.
- Той беше преотстъпен през пролетния полусезон на Спартак Пловдив, да не би да става дума за лекаря на Спартак?
- Не мога да ви кажа. Не съм навътре в нещата. Ако желаете, разговаряйте с него. Аз самият бях много изненадан и първите ми реакции бяха много негативни спрямо Ники. Това е недопустимо.
- Парадоксалното е, че това е футболист, който не е играл във въпросния мач, но е изтеглен на жребий, такива са правилата.
- Естествено. При жребия участват всички футболисти, които са записани в тимовия лист. Той беше сред резервите и беше изтеглен при жребия заедно с Балдовалиев.
- За какъв препарат става дума?
- Четох ги документите, но нямам самочувствието да разбирам от медицински термини и медикаменти.
- За колко време се очаква да бъде наказан Николаю Павлов?
- Не бих се наел с коментар. Може да бъде и по-тежко, но може да бъдат по-снисходителни към Ники Павлов, защото става дума за млад футболист, който не е основен в нашия състав и не играе в него. Нека да преценят те. Доколкото знам, Ники Павлов е ангажирал адвокат, а и ще се яви там. Ще обясни на хората подробно какво се е случило, какво е взимал. За да могат да преценят какво да бъде наказанието му. Лично аз се надявам да не е голямо. Едно по-голямо наказание ще му попречи да се развива като футболист.
- Локо Сф заплашен ли е от наказание?
- Поне на този етап не съм информиран. Още повече, че Ники Павлов ми обясни, че съвсем коректно е описал, че никой от клуба не е знаел нищо. Бяхме много ядосани и дори не съм и искал да навлизал навътре в нещата.
- А кога ще се състои заседанието на Дисциплинарната комисия?
- Пак той трябва да ви каже. Мисля, че на 9 октомври трябва да се отвори „Б“ пробата и веднага след това да заседава и комисията.
- Ще пътува ли човек от клуба или той ще замине само с адвоката си?
- Не. Ние не сме ангажирани с това нещо. Ако знаехме предварително, сигурно щяхме да впишем в протокола, че е взимано нещо.
СВЕТОСЛАВ ТАБАКОВ/ГОНГ