„Ако това, което играе Левски, е футбол, аз съм космонавт”. Това изказване на Кирил Десподов от ЦСКА изнерви хиляди „сини” фенове след вечното дерби, завършило 2:2.

После крилото почти се извини, твърдейки, че е изрекъл словата си под емоция.

Нека обаче поразсъждаваме малко дали има капка истина в думите на Десподов. Безспорен е фактът, че при Делио Роси Левски тръгна нагоре. Заздрави отбраната си и рядко допуска голове (двата от ЦСКА паднаха по-скоро след вратарски грешки). Италианецът залага на по-дефанзивен стил, въпреки че разполага с доста креативни футболисти.

Схема, която засега му носи успех. Схема, която буквално може да разтълкувана като: „По-добре грозна победа, отколкото грозна загуба”. Снощи се убедихме в това в двубоя за Купата срещу Монтана, спечелен едва, едва с 1:0 и то след автогол. Делио Роси предпочита да не се надиграва със съперника, особено когато той е от върховете на класирането, а да се затвори, да залага на тактиката „умрялата лисица” и да дебне на контри.

Веруюто на италианския спец трудно ще може да бъде променено, макар че някои фенове на Левски жадуват за красива игра, много голове и гръмки победи. На този етап обаче не това е важното. Важното е бъде постигната целта, която оправдава средствата. А целта на „Герена” е ясна – отборът да се завърне там, където му е мястото. Където вече повече от осем години не е стъпвал.

Така че, дали Десподов е космонавт, е доста спорен въпрос. Не е, защото Левски не играе привлекателно и приятно за окото, макар и да има техничар като Обертан, например. И същевременно – е, тъй като налаганата от Делио Роси тактика ражда плодове.

Дали ги ражда достатъчно, ще разберем в неделя, когато е дербито в Разград. Дали ги ражда перманентно, ще стане ясно в края на сезона, когато ще видим на кое място ще финишира Левски. Но италианецът е прав за едно – той наистина се нуждае от време, за да изпълни мисията си, и нищо чудно настоящият сезон да бъде жертван, ако се види, че Левски пак ще остане в подножието на шампионската слава.

Италианецът обаче се нуждае и от друго. От нещо много важно – още нови попълнения. Най-вече крила, бързоноги футболисти, които ще паснат идеално на възгледите му – да се играе затворено и на контри. Тогава Левски би бил наистина с друго лице, би бил себе си. И би се изстрелял в друга орбита. Стори ли го, Десподов спокойно може да даде заявка до НАСА за полет в космоса... В противен случай Кирчо ще се окаже прав. 
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ