Един от героите на България от световното първенство в САЩ има юбилей. Емил Кременлиев става днес на 50 години. Кремчето, както го наричат, беше меко казано отличен футболист. Той беше изключителен играч, сякаш надскочил своето време край тъчлинията. Десният бек показваше характер, постоянство, дисциплина и демонстрираше брилянтните си качества години наред. Бързината, включванията в атака и центриранията бяха основните козове на Емо. На терена беше почти непробиваем, а извън него и до днес е страхотен човек.

Кременлиев започва кариерата си в Славия, където играе за мъжкия отбор от 1989 до 1993 година, записва 79 мача и 1 гол и печели сребърен (1990) и бронзов (1991) медал от първенството. След това преминава в Левски, където остава до лятото на 1995 година. За този период триумфира с две шампионски титли (1994 и 1995) и една Купа на България (1994). После играе за кратко в гръцкия гранд Олимпиакос, след което се завръща в Левски.  

През лятото на 1997 година прави изненадващ трансфер в ЦСКА. На „Армията” е до есента на 2000 година. С „червените” взима Купата на България (1999) и се окичва с два медала – сребърен (2000) и бронзов (1998).

Впоследствие облича екипа на германския Унион, където треньор е Георги Василев, и записва много силен сезон, достигайки до финала за Купата на Германия.

Играл е още за Спартак (Вн), Марек, Конелиано и Казичене.

Общо в евротурнирите има 28 мача и 1 гол.

В националния отбор дебютира през септември 1993 година в световната квалификация с Швеция в София (1:1). Има общо 25 мача за България. Участва в пет мача на Мондиала в Щатите, където е част от основния състав на Димитър Пенев. Печели бронзов медал. Участник на Евро 96.
БЛИЦ честити юбилея на Емил Кременлиев и му пожелава здраве и успехи!