Президентът на България Георги Първанов удостои с орден "Стара планина" I степен собственика на Левски Тодор Батков. Босът на ”сините” получи най-високото държавно отличие заради големите си заслуги към републиката, активната си обществена дейност като меценат и спомоществовател в различни културни проекти, в строителството на духовни средища и на инициативи, свързани с развитието на българската култура, изкуството и спорта. Признанието идва на днешната 50-а годишнина на Тодор Батков.

Босът на клуба заяви, че Емил Велев запазва поста си поне до края на този полусезон. “Спортно-техническият щаб трябва да се докаже в оставащите девет мача. В момента Левски е един от най-страхливите отбори в “А” група. В момента ни липсва левскарския дух, който се загуби след продажбата на част от лидерите” каза Батков, който намекна, че може да върне някои от въпросните играчи продадени в чужбина.

“Който не иска да играе при нас, да си ходи. Разписвам му и да изчезва. Бил съм глупав, платил съм за него. Може би изходът от кризата е да вземем треньор от чужбина, или поне българин, който е работил там. Да, Балъков е такъв футболист, но има и други наши състезатели, които са работили зад граница. Илия Груев например е такъв футболист, има още много.


Държа на думата си и не дължа пари на никой. Подписали сме договори с хората, изплащаме се и това е. На Мъри Стоилов и Наско Сираков не дължа нищо. Те ще го потвърдят. Закъсняхме с подновяването на отбора, ако трябва ще изчакам и 8 години, но искам да имаме отбор, а не мишоци, които се крият по терена. Ако нашите бащи и деди са се биели с тоя дух, с който играят нашите състезатели, нямаше днес да се гордеем, че нито едно българско знаме не е пленено", завърши Тодор Батков.

"Днес имам честта да изпълня конституционния си ангажимент, желанието си и предложението на инициативния комитет да реализирам волята на държавните институции и да наградя Тодор Батков с най-високото държавно отличие. Трябва да се върнем назад в прехода и да си припомним първите стъпки на Тодор Батков като юрист и старши експерт в рамките на народното събрание по подготовката на новата Конституция на Република България.

Това бе един мощен старт в последствие той се реализира в една мащабна адвокатска дейност в създаването и развитието на една кантора, която има огромен международен авторитет. Най-специален акцент е приносът му в изграждането на кампанията "Не сте сами", която беше пример за социална ангажираност на човешките права.

 

Трябва да отчетем дейността му и като меценат в опазването на културно-историческото наследство и изграждане на архитектурни паметници. Не мога да подмина и дейността му като президент и акционер на Левски (София), чрез която не само се опитваше да издигне авторитета на българския спорт, но и да инвестира в ДЮШ, което е изключително важно", каза президентът Георги Първанов./БЛИЦ