Бившият вратар Георги Градев е агент на играчи от няколко години. Той защитава интересите на Ботев в казуса с Георги Христов. Нападателят разтрогна договора си и премина в Левски, но от пловдивския клуб обжалват и предявиха претенциите си към Спортния арбитражен съд в Лозана. Градев даде интервю за БЛИЦ, в което говори по доста интересни и пиперливи теми в родния футбол.

 

- Георги, как ще коментирате желанието на ЦСКА и Пирин да чакат пари от трансфера на Димитър Бербатов от Тотнъм в Манчестър Юнайтед?

- Ами няма да получат нито пени. Правилата на ФИФА важат само при международен трансфер, а в случая става въпрос за вътрешна покупко-продажба на футболист. Всички 30 милиона паунда отиват в касата на Тотнъм. Предишните клубове нямат право да искат процент.
- Вярни ли са твърденията на английските медии, че Емил Данчев ще вземе няколко милиона от този трансфер?
- Не е възможно поради много причини. Английската федерация от няколко години е въвела една обща сметка, която е за клубовете. Всеки клуб, който трябва да се разплаща под формата на комисионна на агент или друг отбор, внася парите по тази сметка и асоциацията изплаща сумата на съответния агент или тим. Ако Емил Данчев е бил агент на Манчестър Юнайтед по тази сделка, може да получи пари. Данчев е мениджър на Бербатов, а договорът е депозиран в английската федерация и той е регистриран като чуждестранен агент. Дори да има такава сума за Данчев, то самата федерация ще спре тези пари. Не е възможно да бъде извършено такова плащане. За да може Данчев да упражнява своята дейност в Англия, до 30 септември всяка година той декларира доходите, които получава от играчите, с които има договор. Системата в Англия е много добре направена, за да може да се засича всяко едно плащане във всяка една посока. Забранено е да представляваш повече от един клиент по една сделка, в противен случай има конфликт на интереси.
- Защитавате интересите на Ботев в казуса с Георги Христов. Как ще се развие това дело?
- Нямам абсолютно никакви съмнения, че Ботев ще спечели, но нещата няма да са добре за БФС. Лично Борислав Михайлов е подписал скандални документи, че БФС не желае да спазва собствения си устав и този на ФИФА и тези документи ще видят бял свят в момента, в който свърши делото. Аз ще ги предоставя - дали на медиите или на опонента на Михайлов при следващия конгрес. Поведението на президента на БФС е скандално.
- В конфликт ли сте с Михайлов?
- Не, но според мен той е в конфликт с мен. Много пъти отказва възможността да си партнираме. Имам лиценз на УЕФА, с който мога да организирам мачове на националния отбор. Предложих договор, в който дори не съм искал и комисионна, а тя да се определя при всеки отделен мач, който организирам. Въпреки това от БФС отказаха да ми подпишат този договор и затова България нямаше мач на 10 септември. Никой не знаеше, че това е свободна дата и никой не работи за организиране на такъв мач. БФС не се оттегли от делото за Георги Христов, а трябваше да заеме неутрална позиция. Искът не е срещу БФС, футболният съюз е призован като страната, взела решението, това е задължително и не можем да го избегнем, но ние нямаме иск към БФС. БФС всячески в момента се опитва да защити Георги Христов. Това е скандалното! БФС набута ЦСКА по делото с Пламен Марков като ги задължи да признаят юрисдикцията на Спортния съд в Лозана, а в същото време не иска да я признае по делото "Христов". Защо БФС заема позицията на едната от двете страни? Боби Михайлов няма капацитет и морал да управлява БФС. Нужните качества за за шеф имат Вальо Михов, Васил Божков, Гриша Ганчев. Иначе Георги Христов не може да бъде спрян да напусне Ботев. Законът във всяка държава защитава работника. Ако той иска да напусне, може да го направи по всяко време. Отделен е въпросът какви санкции ще бъдат наложени на всеки един работник, ако не го направи законно. Опитахме се в Лозана чрез предварителна молба да поискаме договорът на Христов с Ботев да бъде признат за валиден и да бъде задължен Христов да продължи кариерата си в Ботев, докато всичко се реши. Това ни бе отказано съвсем основателно, но не ни пречеше да опитаме. Освен българското законодателство се прилагат и спортните правила на ФИФА. Според тях футболист, който е напуснал своя клуб неправомерно през първите три години от своя договор, търпи санкция - тя е между 4 и 6 месеца. Тук има и утежняващи фактори и санкцията ще е 6 месеца, считано от сезон 2009/10. Христов не е дал никакво предизвестие на своя клуб, че е искал да напусне. Не е имало и разговор дори. Подава молба за разтрогване на договора не до Ботев, а до БФС!?
-    Как тогава Христов разтрогна договора си?
- В рамката на трудовия договор няма клауза при определена сума той да бъде трансфериран. Работникът трябва да докаже неспазване на условие, записано в закона или в рамката на трудовия договор. Георги Христов се хваща за клауза между бившия му клуб Марица и Ботев. След като няма доказана вина на работодателя, то този договор е прекратен неправомерно. Длъжен си първо да претендираш пред клуба си, че не изпълнява условията по договора, да му дадеш срок да изчисти задълженията и ако в този срок не се изправят нередностите, тогава можеш да прекратиш трудовоправните отношения. Дори даден клуб да не е платил 4-5 заплати на даден футболист, това не е само по себе си е достатъчно основание да се прекрати договорът му. Основание има, ако футболистът писмено е изразил своето несъгласие, че заплащането се бави и е поставил разумен срок това забавяне да бъде изчистено (най-често в рамките на 15 дни). Ако този срок не бъде спазен, тогава клубът е нарушил договора. Георги Христов изобщо не е уведомил Ботев, че е в нарушение.
- Какви ще са санкциите за Левски?
- Ами 

 санкции ще има и
за Левски, и за агента
на играча - Лъчо Танев

Когато се установи, че един играч не е прекратил правилно своя договор, то солидарна вина носят новият му клуб и неговият агент. В Правилника за лицензиране на агенти е казано, че агентът е виновен до доказване на противното. Адвокат Ивков защитава интересите на Христов, но той тотално е "набутал" Лъчо Танев в тази случка. В становището на Георги Христов до Спортния съд в Лозана са изложени 3 факта: На 15 май има оферта от Левски, следва незабавен отказ от Ботев. На 17 май Димитър Христолов устно уведомява Георги Христов, че отказва тази оферта. На следващия ден той отива при Лъчо Танев и агентът го съветва да си наеме адвокат,  за да си прекрати договора. С това си твърдение Георги Христов тотално е въвлякъл Лъчо Танев и той няма как да се измъкне от санкцията, която ще му бъде наложена. Вероятно на Левски ще бъде наложена и санкция забрана за трансфер на играчи в два трансферни периода т.е. една календарна година. Това все още може да бъде избегнато с преговори.
- Христолов готов ли е да преговаря с Левски?
- Вече имаше такива разговори. Христолов първи подаде ръка в тази ситуация, за да се запазят интересите на играча. Ботев е помогнал за развитието на този футболист и има право на компенсация. Христолов не иска да бъдат налагани санкции. Ако това е единственият начин той да получи разумно обезщетение, то президентът на Ботев ще действа така. Христолов предложи една сума на Тодор Батков чрез посредници, но тя бе отхвърлена. Преди 2 седмици човек на Батков е предложил 200 000 евро, но този път Димитър Христолов е отказал.
- Какви пари иска шефът на Ботев?
- Първото предложение на Ботев беше за 500 000 евро обезщетение и завръщането на Веско Минев в Ботев, ако той самият има желание да се върна в Пловдив. Но не се получи.
- Кога ще приключи всичко?
- Най-късно до края на ноември. Решението на Спортния съд излиза на следващия ден, а мотивите до месец-два.
- Вие сте юноша на Левски и ви смятат за враг на клуба?
- Не се смятам за такъв, след като съм избрал тази професия на спортен и юридически съветник.
- БФС не трябва ли всяка година да прави конгрес?
- Наскоро разговарях със зам-шефа на юридическия отдел на УЕФА. Той се обади след поредната моя жалба срещу БФС и ме уведоми, че през март 2007 г. е изпратено писмо до БФС. Там са дадени три задължителни препоръки: ежегоден конгрес, а досега са минали 1,5 г. и нищо! Изискванията е всяка година да бъдат възприемани новите разпоредби на централата. Изборният конгрес може да е на 4 или 5 г. Не зная дали ги мързи, страх ли ги е да го провеждат, но са задължени да го правят. Възможно е решението на Изпълкома за свикването на конгрес да не е заради съдийството, а след настояване на УЕФА. БФС не спазва голям процент от правилата на УЕФА и ФИФА. УЕФАзадължава БФС да признае юрисдикцията на Спортния съд в Лозана по въпросите, свързани с международните дела. Третото е, че БФС е задължен да признае юрисдикцията на спортен съд, не казвам, че трябва да е този в Лозана, а може да е някой друг, където да се обжалват всички решения, влезли в сила от БФС (ФИФА ясно посочва, че този съд трябва да бъде съдът в Лозана). Тези три изисквания не са спазени, независимо, че са от март 2007 г. Никой не е уведомен за това писмо, то очевидно

е скрито от
Михайлов

 Настоял съм УЕФА да направи комисия, която да разследва БФС на място. БФС не се съобразява с правилата на ФИФА. Правилникът за статута на играча, който сега е действащ, е в пълен разрез с този на ФИФА, което е забранено. В устава на БФС също не са въведени много промени, които ФИФА направи през последните две години. Уставът е стар от 2005 г, което е недопустим пропуск. Не може ФИФА да събира свойте членове, а БФС да не може. Това говори за некомпетентност или за липса на воля у ръководителите на БФС начело с Боби Михайлов за провеждане на политика, която да е съвместима с тази на ФИФА и УЕФА. На 24.09. получих поредното уведомително писмо от ФИФА, че уставът на БФС се разследва от тях и от УЕФА съвместно - писмото е подписано от шефа на юридическият отдел на ФИФА. Подобно писмо получих и от УЕФА преди около месец. Това са факти, всичко друго са лъжи.
-  Как съчетавате двете си длъжности - на юридически съветник и агент на играчи?
- Лесно. Те се припокриват. Всеки лицензиран агент трябва да познава нормативната уредба и законите, за да може по-добре да представлява своите клиенти. Преди бяха важни и "връзките", но вече далеч не е достатъчно. В днешния свят с Интернет без граници и без визи всеки има достъп до информация и може да дойде и види един футболист. Ако го хареса, може да му предложи договор. Не е необходимо агентът да изпраща информация за своите футболисти, за да предизвика интерес към тях.
- Колко футболисти представлявате?
- Малко повече от 20. Аз няма как да бъда корумпиран. Старая се да съм коректен с всички и работя по установени принципи, които спазвам. Аз съм "перде", казано на футболен жаргон, не се съобразявам с никого, а само със законите и своите собствени принципи. Така съм възпитаван.
- За какъв срок сключвате договори?
- 2 години. Толкова е разрешено и не е възможно автоматично подновяване на договорите.
- Кой е най-известният футболист, който представлявате?
- Ги Есаме. Камерунски национал, който играе в руския Терек (Грозни). Трансферирах го от Боависта в Русия. Работя с Караджинов, Данчо Минев, Омониго Темиле и Даниел Божков от Ботев, Радостин Станев от Локо (Мз) и няколко по млади момчета като Калоян Стоянов от Пирин. 
- Защо решихте да станете агент?
- Насочи ме един човек, който не е между живите - Атанас Хаджийски. Дълги години той работи във футбола и ми каза много тънкости. Говоря няколко езика, имам компютърна грамотност, юридическа. Знаех, че тези качества ще са ми полезни.
- Каква е цената на услугите ви?
- За всеки случай е различно, но е съобразена с икономическата ситуация в България. За едно явяване в Спортния съд в Лозана един известен юрист като Хорхе Ибарола взима например 25 000 евро. Моят хонорар е далеч по-нисък. В повечето случаи взимам малък аванс и когато има възможност за обезщетение, участвам с процент.
- Колко процента взимате като агент?
- Във футбола няма ограничение на комисионната, която се получава. Стандартната комисионна е 10%. Ако не е записана в договор, тя е 3%. 10-те % не са от нетната стойност, която получава футболистът, а от брутната. С това много малко футболисти се съобразяват. Ако една заплата е 1000 лева, то аз трябва реално да взема 114, а не 100.
- Има ли интриги или колегиалност между агентите?
- Сега има колегиалност, не бих казал, че има интриги. Имаше конфликт между Данчев и Танев, но за него всички знаят. Той е негласен и е заради Бербатов. Факт е, че Лъчо Танев уреди целия трансфер на Бербатов в Леверкузен. От самото начало до подписването той бе до него, той доведе хората, той ги запозна с футболиста.
- Защо тогава Данчев е агент на Бербатов?
- Това е решение на самия футболист и никой не може да се сърди. Лъчо Танев е допуснал една малка грешка, тъй като още в началото не е подписал договор с Бербатов, за да го представлява.
- Имате ли още интерес във волейбола?
- Постепенно отстъпвам, тъй като там няма ясни правила. Много от правилата на Международната федерация противоречат на законите в ЕС. Правилникът на нашата федерация е в тотален разрез с всички закони в България.

 Той се толерира
от Весела Лечева,
което е скандално,

и затова съдя този правилник на БФВ във Висшия административен съд. Решение ще бъде взето на 15 януари 2009 г. на последното заседание. С това ще докажа, че Федерацията начело с Данчо Лазаров е управлявана по незаконен начин и ДАМС в лицето на Весела Лечева е покровителствала това незаконно управление.
- Откога сте в конфликт с Данчо Лазаров?
- От 1998 година зарази бившата ми съпругаРадостина Рангелова. По негова заповед охранителите на фирма Сиконко ми посегнаха. След това работих с Левски-Сиконко за един сезон, тогава в касата на клуба донесох 150 000 евро. Лазаров е казал на свой приближени: "Щом Градев ни носи толкова пари, смятайте тогава колко остава за него." За Радостина той не разреши да премине в друг клуб. Тогава срещу 16 000 лева тя можеше да смени клуба си. Лазаров тръгна срещу правилата. Основният проблем с Данчо Лазаров възникна преди 2 години. На състезателката Елеонора Георгиева се поиска трансферна такса за издаване на четвърти сертификат за един и същи клуб, което е забранено от Правилника на Международната федерация FIVB. Аз се оплаках, а на тази състезателка и бе отнето правото да упражнява професията си една година. Изненадан съм, че Пламен Константинов премълча истината за Пекин. Това удря по неговия имидж а. Той е длъжен да обяви

 защо Лазаров
не го допусна
до игрището

Кой се обадил, на кого, защо. Защо Лазаров поръчва на допингкомисията да излязат с други решения, защо тя се съобразява с неговата поръчка. Делото, което водя срещу БФВ, е поради забраната за състезатели до 21 г. да излизат в чужбина. Това е незаконно. От всеки сертификат се взимат пари. От 1500 евро до 10 000 долара. Все едно да ти искат за изваждане на акт за раждане 10 000 долара. Таксата се диференцира по пол, възраст и клубна принадлежност. Това е дискриминация в рамките на ЕС и е забранена. Не съм съгласен с това. Звездите като Пламен Константинов, Владо Николов и други не подкрепят това, което аз водя. Те са плащали 15 г. тези такси и продължават да ги плащат, но не правят нищо за тези, които идват след тях. За мен е странно и необяснимо. Няма да се откажа. Вече минаха 2 изслушвания във Висшия административен съд по това дело и предстои трето и смятам, че съдът ще излезе с правилното решение.
ПЕТЪР ПЕТРОВ/БЛИЦ