Емил Костадинов днес навършва 50 години. Екзекутора на „петлите“ завинаги остава в историята на българския футбол с двете си попадения на „Парк де Пренс“ на 17 ноември 1993 г., с които побеждаваме Франция с 2:1 и се класираме на световното първенство в САЩ. На Мондиал'94 следва паметния поход до полуфиналите.

Незабравимо е и включването му при обрата с 3:2 над Германия в европейска квалификация на 7 юни 1995 година. Тогава Коща влезе в игра в 62-ата минута на мястото на Ивайло Йорданов. Малко след това печели втората дузпа за България в мача, с което изравняваме резултата за 2:2, а в 70-ата бележи и победното попадение в мача.

Костадинов има изключително добра успеваемост с изявите си за националния отбор, като за 70 двубоя има 26 попадения. Това означава, че се е разписвал почти във всеки свой мач за „лъвовете“. Влиза в историята и като единственият (поне до момента) българин, вкарал гол във финал на европейски клубен турнир, разписвайки се за Байерн при успеха с 3:1 като гост на Бордо през пролетта на 1996 г.

СПОМНЕТЕ СИ ЧАСТ ОТ НАЙ-ПАМЕТНИТЕ ГОЛОВЕ НА СВЕТИ ЕМИЛ