Целият свят научи, че през календарната 2017 г. нападателят на Тотнъм Хари Кейн реализира 39 попадения в английското първенство. През далечната 1968 година нито една родна медия не забеляза, че българският топстрелец Петър Жеков вкара цели 40 гола (18 през пролетта и 22 през есента) в нашата „А“ група.

Нещо повече –ако се прибавят и попаденията, които бате Петьо реализира в турнира за купата (7), за Балканската купа (1) и за преставителния тим на България (10), головат сметка на „вълшебния стрелец“ нараства до 58 гола. Ако пък се прибавят и тези от приятелските мачове на ЦСКА и Берое, се стига до респектиращото число 84. При това през онази далечна година Жеката беше капитан и голмайстор № 1 и в квалификациите (3 гола) и на олимпийските игри в Мексико (4 гола) на българския олимпийски отбор, който спечели сребърни медали.

Така бате Петьо и до днес е единственият българин, извел като капитан наш отбор на финал на голямо първенство. С гола, който отбеляза срещу Италия на 6 април на четвъртфинала от европейското, Жеката стана голмайстор № 1 на България за нашето пето място в Европа.

В края на годината се оказа, че родните спортни медии не са забелязали головия водопад на Жеков и топстрелецът беше избран за футболист № 6 с една единствена точица.

Какви са причините за това отношение, всеки може да прецени сам. Ще припомня само, че през лятото на същата 1968 година Жеката премина от Берое в ЦСКА.
Валентин ВАСИЛЕВ