Делио Роси е единият от вариантите за нов треньор на Левски. Италианецът е достатъчно известно име във футбола, но до момента е работил само и единствено в родината си Италия. Роси е роден на 26 януари 1960 година в Римини. И не става блестящ футболист. Кариерата му се развива до Серия „Б”, където играе за Фоджа в рамките на няколко сезона. Иначе за отбора има най-много мачове в кариерата си – 127. След това прекарва още две последни години в нискоразредни отбори и приключва с активната кариера на футболист.

За да се посвети на треньорството, Делио Роси завършва с отличие спортни науки и първата си работа получава още на 29-годишна възраст в Торемаджоре. Веднага печели местния шампионат в една от долните дивизии. На следващата година се свързват с него от Фоджа – мястото, на което е прекарал най-много време като футболист. И му поверяват младежка формация в детско-юношеската школа. През 1993 година Роси подписва със Салернитана, който извежда от Серия „Ц” до Серия „Б”. Следват два сезона във Фоджа вече като старши треньор и Пескара преди да се завърне отново в Салернитана през 1997 година. С помощта на Делио Роси тимът печели за втори път в цялата си история промоция в серия „А”! (на снимката вляво) И в знак на уважение става почетен гражданин на град Салерно, откъдето и Салернитана. А освен това му лепват прякора Пророка заради малкото чудо, което извършва, класирайки тима в елита. Две години след това обаче не успява да спаси тима от изпадане и през 99-та е уволнен. Следват престои в Дженоа и Пескара.

27 януари 2002 година се превръща в историческа дата за италианския футбол. Едно момче от България дебютира за Лече на 15 години. Валери Божинов се превръща в най-младия чужденец, записал официален мач в Серия „А”. Той се появява на мястото на Балери в мач срещу Бреша. А тогава за Бреша играят Роберто Баджо и Лука Тони. Треньор на Лече е Алберто Кавасин, който вече гледа към изхода със заповед за уволнение. Загубата на Божинов и компания с 1:3 само подпечатва раздялата с наставника. Два дни по-късно начело на тима за треньор е поканен Делио Роси. Именно той се превръща в човека, който вярва изключително много и дава път на младия Божинов в италианския футбол. Краят на сезона обаче не е щастлив за „жълто-червените”, които изпадат в Серия „Б”. Роси обаче остава и още на следващия сезон успява да върне тима отново сред най-добрите. През 2004 година Делио Роси поема Аталанта, който не успява да спаси от изпадане в Серия „Б”.

На следващата година идва поканата от най-известния клуб до момента – Лацио. Делио Роси подписва договор за 1 година. В края на сезона тимът финишира на шесто място и трябва да играе в турнира за Купата на УЕФА. Избухването на „Калчополи” и отнемането на 30 точки обаче засяга римските „орли”, които пропускат евротурнирите. Това обаче не притеснява президента на „лациалите” Клаудио Лотито, който удължава договора на наставника до 30 юни 2009 година. Сезон 2006/07 също е тежък за Лацио – първоначално на отбора са отнети 11 точки, но после са намалени само на 3. На 10 декември идва една от най-сладките победи в кариерата му – Лацио разнищва големия съперник Рома с 3:0. След успеха Делио Роси се хвърля във фонтан в центъра на италианската столица. Посред нощ бившият треньор захвърля дрехите и само по боксерки нагазва във фонтана "Джаниколо" пред погледите на подивелите от радост тифози на "орлите". "Водата беше ледена, но аз не съм палячо и изпълнявам обещанията си", заявява тогава Роси, който е обещал, че при успех в дербито на вечния град ще влезе във фонтана. В края на сезона Роси изумява всички и класира тима на 3-то място, получавайки право на участие в квалификациите на Шампионската лига. Италианците се класират за групите и играят заедно с Реал Мадрид, Олимпиакос и Вердер. Остават последни в групата.

На 13 май 2009 година Делио Роси извежда Лацио до първи трофей от пет години насам. Във финала за Купата на Италия тимът побеждава Сампдория след дузпи. Когато всички очакват, че италианецът ще остане на поста и след изтичане на договора му, той изненадващо напуска. Раздялата е обявена официално поради лични причини, но медиите изкарват на преден план неразбирателство между Делио Роси и президента на Лацио.

От 2009 до 2011 година треньорът е начело на Палермо, който класира на финал за Купата на Италия през 2011 година, но го губи от Интер с 1:3. Като финалист в турнира за Купата – Палермо, получава право да играе в евротурнирите, но отпада още след първите си два мача.

През ноември 2011-та Роси поема Фиорентина. Краят на престоя му във Флоренция обаче е скандален. Тимът финишира на 13-то място, което е далеч от очакванията на феновете. Два кръга преди края на сезона президентът Дела Вале, който също се слави с буйния си характер, уволнява Роси. Причината е, че треньорът забива няколко шамара на една от звездите на „виолетовите” Адем Ляич. Скандалът избухва на 2 май 2012 година по време на мача Фиорентина – Новара (2:2). До 30-ата минута гостите повеждат с 2:0, когато Роси решава да извади от игра Ляич. На излизане от терена роденият в Нови пазар сърбин е бесен: „Браво, маестро, вие сте феномен...” Играчът аплодира демонстративно смяната и накрая лепва звучна сръбска псувня по адрес на треньора си: „Върви на майка си в п****та.” Кръвта на италианеца кипва, загубва контрол и започва да сипе удари по главата на слисания Ляич, който сяда на резервната скамейка и повече не обелва и дума. Това е и последното действие на Роси във Фиорентина, тъй като последва уволнение. „Още, докато вървеше към пейката, редеше някакви заплахи. Казах му, че не би трябвало да се осмелява да говори така по мой адрес. След това обаче ме обиди на сръбски, но го разбрах какво ми казваше, тъй като съм тренирал много сръбски футболисти. Каза да вървя на майка си... „, разказва за случая Делио Роси. Инцидентът с Ляич коства на треньора наказание от италианската централа да не бъде треньор в следващите 3 месеца.

На 17 декември 2012 година Делио Роси заменя Чиро Ферара като треньор на Сампдория. В края на сезона треньорът успява да спаси тима от изпадане. През пролетта на 2013-та обаче италианецът се замесва в нов скандал – показва среден пръст на Николас Бурдисо от Рома при победата с 3:1 на Самп. Въпреки че се извинява чрез официално съобщение от клуба, Роси отнася глоба. На 15 май 2013-та Делио Роси подновява договора си за още две години – до 2015 година. А на 18 май Сампдория побеждава вече осигурилия си шампионската титла Ювентус с 3:2. Така Делио Роси се превръща в единствения треньор в Италия, който побеждава два пъти „старата госпожа” – през есента с 2:1 в Торино и през пролетта с 3:2. Другият треньор в Европа, който успява два пъти да победи торинци през сезона, е Юп Хайнкес (два пъти с по 2:0 на четвъртфиналите в Шампионската лига). През ноември 2013 година обаче след слабия старт на сезона Делио Роси е освободен от Сампдория.

На 4 май 2015 година италианецът е назначен за треньор на Болоня, който тогава бе в Серия „Б”. Делио Роси е в шок, когато вижда, че тренировките са до тъмно вечер: „Тук нещата не са добре, ние да не се готвим за война в Афганистан?!” Въпреки краткото време до края на сезона, Делио Роси успява да устиска мястото на Болоня в зоната на плейофите, даващи право на мачове за класиране в Серия „А”. След това печели финалния плейоф с Пескара и връща Болоня в елита. През есента на 2015 година е уволнен, откогато е без работа до момента.

Извън буйния си нрав и абсолютно неконтролираното си поведение Делио Роси е определян като самотник, който постоянно търси нови предизвикателства.
„Животът ми е от стадиона до хотела и от хотела до стадиона. През нощта гледам DVD-та и мисля тактиката за утрешния ден. Когато отидох в Болоня, се заключих 3 дни в стаята и мислех как да оправя нещата”, споделя Делио Роси, който завършва така: „Много години живях в Рим, но така и не видях Колизеума”... потвърждавайки, че е треньор, отдаден на професията си.

Със съпругата си Мария Росариа – бивша волейболистка, имат три деца. Син Дарио и две дъщери – Грета и Джулия.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Скандалът между Делио Роси и Адем Ляич