В историята на българския футбол винаги е имало звучни прякори, които приковават вниманието. С течение на времето обаче все повече футболистите започват да си говорят на фамилии и прякорите остават на заден план.

Преди време по родните терени се подвизаваха Кривия, Магарето, Фикуса, Гибона, Зума, Банана, Сухия, Кокала, Рендето. Сега прозвищата не са толкова звучни, но все още ги има.

БЛИЦ СПОРТ проучи какви са прякорите в родния футбол в момента и установихме, че вече все повече играчи се обръщат към своите колеги и съотборници с фамилии или на галено. Като например - Николай Бодуров е Бодура, Мартин Камбуров е Камбура...

В ЦСКА най-интересният прякор безспорно притежава Кристиян Малинов. Халфът е Кефала, но така и не е ясно откъде идва прозвището му. Дали, защото е запален риболовец, или поради друга причина, не е ясно. Съотборникът му Густаво Кулма е Пантерата. Заради бързината, която развива на терена. Представител на фауната е и Георги Костадинов - Мечката. Само допреди няколко дни той бе в Левски, но наскоро подписа в Израел.

Поне двама носят прякор на италианския защитник Марко Матераци. С името му се кичат Кристиян Димитров от Лудогорец и юношата на Левски Симеон Иванов, който сега е в Етър. 

Все пак все още има такива, които носят гордо своите прякори. Ето някои от тях:
Антони Иванов - Точката
Евгени Александров - Женята
Даниел Гаджев - Гаджето
Александър Веселинов - Бербата, Бербатов
Момчил Цветанов - Малкия шивач, Плевенския Марадона
Пламен Колев – БМВ-то
Владимир Зафиров – Зафето
Иван Бандаловски - Бандата
Иво Иванов – Главата
Ерик Почански – Почанеца
Марин Димитров – Китаеца
Кристиян Димитров – Матераци
Николай Цветков - Демона
Мариян Огнянов – Мацата
Орлин Старокин – Орльо, Старо
Даниел Генов – Генчо
Диян Димов - Виейра
Георги Костадинов - Мечката
Кристиян Малинов - Кефала
Густаво Кулма - Пантерата
Петър Патев - Серхио Рамос
Ивайло Раденцов - Чичо
Бирсент Карагерен - Гарет Бейл
Бранко Костадинов - Брани
Симеон Иванов - Матераци
Mартин Луков - Лука
Иван Цветков - Вуйчо Ваньо
Самир Аясс - Сами
Мирослав Будинов - Стър
Искандар Джалилов - Иска
Антон Карачанаков - Карата
Ивайло Димитров - Косъма
Калоян Кръстев - Калата
Елиаш – Дядката

Извън родното първенство имаме също футболисти с прякори. Валери Божинов сам си сложи няколко – Генерала, Императора, Божигол, Божи86, Малкото коте… Благо Георгиев е известен като Джизъса, но се оказа, че близките му го наричат и Иконата.

Бившият футболист на Миньор (Перник) и Левски - Милен Василев, който мина през още доста български отбори, носи прякора Туфо. Още от малък е кръстен на детския анимационен герой Туфо рижия пират. Едва впоследствие като играч на Миньор (Перник) му лепнаха прякора пернишкия Гарет Бейл. Едва ли някой би забравил прякора на един от най-добрите футболисти Емил Гъргоров - Бадема. Много е възможно дори някои да не се сетят за малкото име на футболиста, но за прякора няма начин... Както и за Здравко Лазаров - Електричката.