Новият треньор на ЦСКА Любослав Пенев се зарече никога да не работи в шампиона Лудогорец, нападайки в прав текст тима от Разград. 52-годишният специалист сподели, че не е нормално да има такава доминация на "орлите" в последните седем години. Той разкри защо не е работил в продължение на една година, говори за предстоящото дерби срещу Левски, за критиките към съдийството и комуникацията с играчите.

„Не работих като треньор в течение на 1 година, но не исках да работя на което и да е място, на всяка цена. Имал съм оферти през това време, пресявал съм ги и съм взимал адекватни решения. Към момента това е ситуацията и съм в ЦСКА. Запознах се с качествата на футболистите и нещата вървят все по-добре с всяка тренировка. Аз мисля, че повечето са наясно какво значи ЦСКА. Това беше една от темите, които засегнах. Абсолютно всички без изключение – дали чужденци, дали българи – те са в ЦСКА и трябва да почетат малко история. Може би не цялата история, но малко, селективно, за да знаят. Промених схемата на игра, защото взимам футболисти за друга тактическа постройка. Тя стъпва върху качествата на футболистите. След като имаме играчи с качества за ляво, дясно крило и централен нападател, значи ще играем с трима в атака. Ще имаме поне 2 тактически постройки, на които да разчитаме по време на мач. Обичам да правя и много ротации, за да се получават нещата. Не знам дали обликът е нов или стар, но футболистите са същите. В момента просто играят други играчи. Мауридес? Да, аз гледах неговите мачове от началото на сезона. Има спад в неговата игра, но през тези две седмици се представя добре, тренира добре и отново поема по възходяща линия", коментира Пенев завръщането си на "Българска Армия" и плановете си за тима.

"Това е мачът, който го чака цяла България. С най-много заряд, с най-много емоции, с пълен стадион. Това са двата клуба, водещите в България. Където и да се намират двата отбора, както и да играят, в каквото и форма да се намират, това си е топ мача за България. Това е един момент, в който не сме отсъствали от сцената, но един мач с директен противник, Левски, голям стадион с многобройна публика... Ние имаме цели и целта пред ЦСКА винаги е била да бъде шампион. Изоставаме с няколко точки, но имаме двубои с всички съперници и мисля, че това ще бъде наваксано. Ние се целим в първото място. Кой къде се намира в момента, не е толкова важно, важно е как ще завърши на края на първенството. Това е важното", каза треньорът на "червените" за дербито срещу "сините".

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Аз съм убеден, че се допуснаха много съдийски грешки. Аз гледам мачовете – както във Варна, така и срещу Ботев Враца. Има много проблеми, които да се решават. Не е нормално да търсиш и санкционираш само единият отбор. За мен нарушаване на правилника във втората-третата минута е същото като в 70-ата. Вярно е, че трябва да се помага на футболистите. Ще прегледам документите, както и записите си от интервюто си. Ако за уговорени мачове се глобяват с 4-5 хиляди лева отборите, а за интервю – двойно повече… Плюс това аз не съм ги квалифицирал, както те посочиха. Ще видим, ще прегледаме дали трябва да се плати нещо или не трябва. Срещу Ботев Враца направихме един много силен мач.  След 3, 4, 5 тренировки. Това е посоката, която ще следваме, разбира се, през тренировъчната база на терените. Не са много въпросите, които играчите задават, но важното, е че питата. Трябва да има диалог задължително. Не мога да знам какво се върти в главите на 24-25 души”, сподели Пенев за съдийските грешки и комуникацията с футболистите.

„Това е факт. Хубаво е да има силни отбори, но по-важното за мен през тези години е къде бяха ЦСКА и Левски. Акцентът е, че при тях трябва да се подобри абсолютно всичко. Говоря за това къде бяха Левски и ЦСКА през последните години на футболната карта на България. Тоест те изостанаха, по една или друга причина. За мен не е нормално те да се намират... да изостават. През последните 7 години има един абсолютен монопол от Лудогорец над първенството. За мен това не е нормално. Дали титлите са справедливи? За някои не е така. Поне няколко титли на Лудогорец не бяха заслужени. За Антон Недялков знаем защо той избра Разград. Манолев? Аз взех това решение. Аз съм треньорът, аз си нося отговорността. Има и други, които не са в отбора. Това са все мои решения. Така се работи по света, така работя и аз. В края на сезона ще си тръгнат и други. В случая на Манолев не виждам драма – той си намери отбор, ще играе, всичко е наред. Ние започваме по-друга политика, търсим по-различни играчи. Спортно-техническо беше решението ми. Дали  бих работил в Лудогорец? Не. Това си е мое решение. Резултатите – големи, малки – говорят какъв треньор съм. Продължавам, развивам се. Във всеки случай не спирам да се уча”, завърши Любо Пенев за доминацията на Лудогорец.