5 юли. Малко преди 14:00 часа. Изключителен парадокс. В далечината се чуват моторни резачки. Служител коси тревата на стадиона на ЦСКА. Но вътре, покрай централната алея. Отвън е страшно... Минавали ли сте наскоро около целия стадион на ЦСКА? Ама покрай цялото съоръжение – като започнете от сектор „А”, минете покрай любимата трибуна на цесекарите – сектор „Г”, продължите покрай сектор „В” и стигнете до сектора за гости – „Б”. С оператора на БЛИЦ TV Съйко Съев направихме подобна обиколка. За да видим какво е положението...

Нищо лошо срещу никого, но това трябва да е красиво място в центъра на София, в центъра на Борисовата градина. А не е. Трябват няколко дни работа, за да може легендарният стадион „Българска армия” да светне и заприлича отвън на прилично съоръжение. Сега е почти скрито. Храсталаците са се превърнали в малки дървета, които са „прегърнали” оградата около целия стадион. Всъщност, още на централния вход липсват буквите ЦСКА и „Българска армия”. Преди време имаше златни такива. Паднаха или бяха изкъртени. Не се знае. Но на тяхно място са останали само крепящите ги преди елементи.

Тръгваме към фенмагазина и сектор „Г”. Дупките по земята започват да се увеличават с всеки изминал метър. На места все още са пълни с вода, която стига до глезените. Толкова дълбоки са ямите, за които ти е нужен бронетранспортьор, за да стигнеш до входа на стадиона. А по тези алеи минават фенове на ЦСКА. Ако те не са важни, помислете за хората и децата, които срещнахме по пътя. Обикалят като на зиг-заг, за да не пропаднат в траповете. Към сектор „В” положението става зловещо. Малок прилича на картини от Джурасик парк. Храстите са скрили абсолютно цялата ограда на стадиона. Стълбите, които водят към самия сектор, се рушат, но всъщност, те почти не се виждат. А дуварът и самата ограда са здрави, трябва малко почистване и всичко ще бъде по-добре.

Едва ли са нужни много средства, за да се окастрят храстите и да се изчистят подстъпите около стадиона. Както и да се запълнят дупките, които зеят по алеите. След сектор „В” по пътя към сектор „Б” те са наистина огромни. Само за няколко минути станахме свидетели на странни маневри и магии, които правят шофьорите, за да ги избегнат. А децата криволичат с колелета и се правят на изкусни майстори, за да не попаднат в ямите.

През това време служителят на ЦСКА продължаваше да коси тревата. Вътре в стадиона терените изглеждат прекрасно, алеите са в добър вид, но стадионът не е само главната пътека към топката и алеята на славата, а и отвън, отзад, отстрани. А там е страшно. С малко повече усилие ръководството съвместно със столична община могат да се погрижат за състоянието на алеите около „Армията”. Ще има резултат и ще бъде видим. Нашите деца ще минават без затруднение, а нали в това е смисълът. Да има повече красиви места.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
Оператор СЪЙКО СЪЕВ

Сектор "В"

И отново сектор "В", вътре някъде има стълби, които водят до трибуните

Храсти и сериозна растителност

Така изглежда оградата на няколко метра от централния вход на "Армията"

Под емблемата някога имаше букви, сега няма нищо