Ботев победи Локомотив с 2:0 в двубой от 18-ия кръг на Първа лига и в 108-ото дерби между двата тима за първенство, като изравни баланса на по 39 победи и 30 равенства.

Първото полувреме предложи много битка още от първите секунди, като двата тима се бориха буквално за всеки метър от терена. Символичните гости от Ботев първи можеха да вкарат, но ударът на Балтанов в петата минута извън наказателното поле, бе спасен от Луков. Десет минути по-късно вратарят на Локо отново се намеси при остро центриране на Перейра и взе топката от главата на връхлитащ играч на "канарчетата".

Локомотив показа зъби в 21-ата минута, когато Аралица излезе сам срещу вратаря на Ботев - Даниел Кайзер, но стреля в тялото му в най-чистото положение от началото на мача на "Лаута". Нападателят на Локо опита да изненада Кайзер и с далечен шут минути след това, но стражът се справи. Само минута по-късно попадение на Посинкович бе отменено заради засада. Между добрите положения за "смърфовете" защитникът Асен Георгиев трябваше да получава медицинска помощ заради разбит нос в битка за по-добра позиция в наказателното поле.

Към края на полувремето Ботев отново пое инициативата, но "канарчетата" се отчетоха само с един по-опасен удар на Неделев, опитал да вкара на Луков директно от корнер. В последните минути на първата част Ботев имаше претенции за игра с ръка на Абделхаким Буна в наказателното поле, но реферът подмина ситуацията.

Ботев удари "смърфовете" в началото на втората част, когато Кристиан Димитров вкара с глава след центриране на Неделев от корнер за 1:0. Локомотив отвърна с положение  на Анте Аралица в наказателното поле, но ударът му бе блокиран и топката излезе в корнер. След час игра  и появилият се като резерв Бирсент Карагерен бе близо до гола, но ударът му премина покрай гредата на вратата на Ботев.

"Канарчетата" бяха на сантиметри от втори гол в 66-ата минута, когато Вутов свали към Балтанов, но ударът му облиза гредата. Секунди по-късно Неделев успя да взриви "жълто-черната" част от стадиона с гол от центъра, успявайки да прехвърли излезлия напред Луков за 2:0.

Вратарят на Локо можеше да сбърка фатално и в 74-ата минута, когато изрита топката в тялото на Стивън Петков, а тя се насочи към вратата му, но не намери рамката.  "Смърфовете" пък отвърнаха с два опасни шута на Карагерен, но Кайзер ги отрази. Пет минути преди края и Посинкович пробва дали вратарят на Ботев внимава, но стражът спаси шута му от границата на наказателното поле.

С победата в пловдивското дерби Ботев изпревари Берое и зае четвъртата позиция в таблицата след 18 мача, докато Локомотив остава девети на 10 точки от градския съперник.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019