Опитният специалист Борис Ангелов пише история с Чавдар (Етрополе), класирайки скромното тимче на 1/2-финал в Купата на България. Бившият селекционер на юношеския национален отбор (до 19 години) и на младежката формация на България гради нов отбор в Етрополе, който от следващия сезон ще гони промоция в "А" група. Ангелов даде обширно интервю за читателите на БЛИЦ.

- Г-н Ангелов, честита победа над Славия. Как успяхте да ги излъжете?
- Рецептата беше търпение и много търпение. Постоянството в тактическо отношение беше много важна. През първото полувреме не допуснахме те да разиграват топката и да ни надиграват по фланговете. След почивката отворихме играта и така внесохме повече напрежение в техните редици. Добре ги бях разучил. Гледахме им много мачове, нямахме проблеми с разузнаването. Още на разбора казах на момчетата, че трябва да контролираме мача от първата до последната минута. Не искам да отличавам никого, всички се представиха добре, което ме кара да се гордея. В последните срещи определено заиграхме по-добре. Започнахме да контролираме играта. Все пак от началото на сезона досега в отбора постепенно успях да наложа 6-7 нови момчета, след като се разделиха с някои титуляри като Адриан Олегов и Евгени Игнатов. Сега градим млад отбор и се вижда, че успяваме. Нямаме цел тази година за атака на нещо високо. Стремим се да създадем добър отбор, който постепенно да се подмладява от хора, които излизат от школата на Стоичков. В нея има около 150 човека. В някои от възрастите отборите ни са на първите места. Старанието ни е да вадим талантливи футболисти. Имаме проект до година и половина да направим стадион по европейски образец. Без стадион нямаме място в "А" група. Вчера по трибуните имаше около 3000 души, обикновено на мачовете ни идват по 1500. Важно е да се отбележи, че нито феновете на Славия, нито нашите плащат за билети. Така е винаги, май само в Етрополе е тази практика.

- За продължение и евентуално за изпълнение на дузпи ли бяхте излезли да играете срещу Славия?
- Не е така. Стремяхме се да стигнем до победата още в редовното време, но не стана. Създадохме 2-3 изгодни положения, но Александър Русков и Петър Тончев нямаха късмет. И пред Славия се откри чиста голова ситуация. Загубихме топката в средата на терена и след това Галин Иванов се озова сам срещу вратаря ни Ивайло Яначков, който се намеси блестящо.

- Може би това е бил мачът на живота му?
- Яначков винаги пази добре, класен вратар е. Роден е 1976 година, юноша е на Левски. При нас има по 5 юноши на Левски и ЦСКА. Централната ни двойка защитници е много стабилна. Тодор Стоев и Радко Мутафчийски. Те от малки играят заедно, юноши са на Левски, родени 1988 година. Момчета с безспорни качества. Калин Щърков и Антон Петров също играха силно. Не искам да отличавам някого. На всичките, на които гласувах доверие, се противопоставиха на Славия като равен с ранен. Не личеше кой отбор е от "А" група. Като се има в предвид, че аз съм играл централен защитник, държа много на силните ни изяви отзад. Отбраната ни е стабилна, рядко допускаме попадения, което само може да ме радва. Вчера дадох шанс на едно 19-годишно момче, което досега не е играло в подобни напечени срещи. Иван Вълчанов се казва. Дадох му да бие решаващата четвърта дузпа, вкара я и се класирахме на 1/2-финалите. Исках да го видя точно в такъв мач, а не да играе срещу разни като юношите на Сапарева баня. Младите момчета трябва да трупат опит, да разберат за какво става въпрос в истинския футбол.

- Как и къде отпразнувахте успеха?
- Не бях с момчетата. Помощникът ми излезе с тях, но нищо по-специално не е имало. Все пак в събота ни предстои гостуване на Марек. Празнуването мина по-леко. Не сме като софийските отбори - по прословутите дискотеки.

- Тренирахте ли дузпи преди срещата?
- Не. Не съм създавал такова напрежение в играчите си. Имах желание да бием още в редовното време или поне в продълженията, но не се случи. Мнението ми е, че тренирането на дузпи води до разколебаност в определени състезатели. Когато бият наказателни удари по време на заниманията ни постоянно се подмятат шеги от сорта - "Къде биеш? Така, ако я изпълняваш и на мача" Това ги разколебава и ги кара да се притесняват. Заради това е по-добре, че не тренирахме дузпи преди срещата. Без да знам кой има умение да бие, подбрах хората с характер. И те не ме подведоха. А и Яначков се справи отлично. На два пъти усети ъглите, когато зад топката застанаха Ники Петров и Павле Попара. Принуди ги да пратят топката извън рамката.

- Предчувствахте ли, че ще елиминирате Славия?
- Искахме го много, знаех, че можем. И успяхме. При тях имаше по-голямо напрежение, защото целта им беше класиране на всяка цена. Ако ни бяха победили, щяха да се превърнат във фаворит за спечелването на Купата на България.

- А сега кой е?
- Берое, но вече няма слаби отбори. Това се видя и вчера. Във всичките отбори заслужават адмирации за начина, по който си взеха мачовете.

- Кой отбор предпочитате за съперник на 1/2-финалите?
- По-добре с Берое да играем, за да ни е по-лесно на финала. А и срещу тях ще бъдем домакин, тъй като по регламент отборът от "Б" група приема елитния представител. Берое са ми слабост. Две години бях треньор в Стара Загора, имам много приятели там. В Берое изкарах хубави години. Работих с момчета като Гошо Гинчев, Стойчо Драгов, Благо Митрев и много други. Само хубави спомени имам.

- Малко хора познават състава на Чавдар (Етрополе). Кой е звездата на отбора?
- На този етап нямаме звезди. Капитан ни е Николай Николов-Джакстъра, играл е в юношите на ЦСКА, той е двигателят на отбора. Човек с много голям дроб, сърце и далак, който не отстъпва на много вътрешни халфове в България. Нападателят ни Александър Русков навлезе във форма, след като 2 години бе извън терените заради тежки контузии, претърпя и две операции. Млад отбор сме, много футболисти, преминали в добри школи, сега са при нас.

- Със сигурност мечтаете за класиране на финала. Къде искате да се играе той?
-След всичките тези ексцесии, които стават напоследък, сигурно ще бъде или в София на "Васил Левски", Сливен или на "Лазур" в Бургас. Още не мислим за финала. Сега ни предстои мач с Марек. Вече започнах да се страхувам от евентуални писания - "Етрополе на финал!". Вдигаме много високо летвата и става страшно. Даже вчера не можах много да се зарадвам, като знаех, че ни предстои още по-тежко изпитание - участие на 1/2-финал. Феновете ни ще искат на всяка цена да продължим. Те желаеха страшно много победата срещу Славия. Зарадваме ги. Това е голям успех, пишем история. Хората много се радват, малко градче сме, ценят това, което правим за тях.

- Мечтаете ли за Европа?
- Определено феновете ни мечтаят за Европа. И на футболистите им минава през главата, но нека не бързаме. Това не значи, че нямаме цели, просто е трудно постижимо. Венци Стефанов е прав да глобява своите, защото преди мача обяви, че целта им е спечелването на Купата. Те пропиляха отличен шанс да играят в Европа. Такава възможност се пада много рядко.

- Поздравихте ли се с Вили Вуцов след срещата?
- С него се уважаваме. Той е много амбициозен треньор, бъдещето е пред него. Разликата ни е 20 години. Тренирал съм го в юношеския национален отбор (родени 1967 година). Видяхме се, редно е да се поздравим, но не успяхме. Нямаше възможност, защото настана страшна еуфория. Преди мача се видяхме, прегърнахме се като хора, които се уважават. Не ми се закани, пожела ми успех. Може би беше доста напрегнат.

- Защо не пуснахте в игра племенника му Христо Крачанов?
- До преди няколко дни лекуваше ангина. Пропусна и срещата с Вихрен. Вили уважава племенника си.

- Сигурно ще го привлече в Славия?
- Христо Крачанов има още една година договор с нас. Ще трябва да си плаща, ако го иска.

- Момчетата си заслужиха премия, каква ще е тя?
-Преди мача нямаше обявена премия. Имаме правилник, по който се дава нещо, което е заслужено. Няма да има допълнителни възнаграждения. А и не е ставало въпрос за премии.

- Кризата удари ли и Чавдар (Етрополе)?
- Нямаме проблеми със заплатите. Стегнацията е навсякъде, но не можем да се оплакваме.

- Какъв ви е бюджета?
- Не знам, далеч съм от финансовите неща в клуба. Знам, че по отношението на децата, които са в школата всички е перфектно. Клубът им плаща храната, няма такси, събрани са деца от цяла България. Всяка година организираме кастинги, идват по 400-500 деца.

- Как се стигна до поемането ви на отбора и до кога имате договор с клуба?
- Работих с юношеския национален отбор и връзката ми с президента Емил Димитров беше още от преди около 3 години. Засичали сме се много по мачове. Изявих желание да работя в школата. Нищо не може да ти носи по-голямо удоволствие от работата с децата. Евентуално мислех да ставам спортно-технически директор. Така се развиха нещата, че Стойчо Стоев напусна, много кадърен треньор.

- Христо Стоичков честити ли ви успеха?
- С Ицо се чуваме постоянно. Той се радва с нас. Знаем го, че е много директен в отношенията си човек. Един от хората, които съм тренирал в юношеския, а след това и в младежкия национален отбор. Той ме уважава, никога не ме е подвеждал. Желая му да си намери едно място, където да му тръгне още повече и да стане шампион там, където отиде. Много се радвам за това, което направи в ЮАР.

- Сигурно ловувате с него в етрополския балкан?
- Не ходя на лов. Той може да стои цял ден и да гледа елените и муфлоните с бинокъла, но без да ги стреля. Той тук се разтоварва. Прекарва много време в планината, дори в София стои по-малко.

- Спас Джевизов от няколко дни ви помага...
- О, той е ловец, ще ходи с Ицо. Аз също мога да съм с тях, но само да гледам. Спас е от няколко дни тук. Основното при него е да поеме школата. Следи за ред и дисциплина. Ще има работа и с нас - търсенето на футболисти, разузнаването.

- Много мачове в "Б" група ли са с предизвестен край. Чавдар (Етрополе) влиза ли в договорки?
- Нямаме цел за купуване на мачове и никога не сме мислили за това. Не притискаме съдии, не ги малтретираме. Явно в "Б" група го има това. За купуването на мачовете не знам. Чува се за уредени неща, но доказателства няма. Само слухове, дай боже при нас да няма такива неща.

- Кой ще стане шампион на България?
- Литекс води с 4 точки, които никак не са малко за отбор, който е на върха. А и ако Ангел Червенков успее да запази тонуса на отбора, сигурно ще успеят. Аз съм локомотивец, тренирал съм и Литекс, но предпочитам Локо (Сф) да стане шампион.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ