Кой е Мартин Минчев? 17-годишният юноша на Черно море (роден на 22 април 2001 г.) попадна сред избраниците на националния селекционер Петър Хубчев за предстоящите евроквалификации с Черна гора и Косово. А до момента дори не е бил в младежкия ни тим до 21 години.
Минчев защитаваше екипа на отбора до 19 г., но ето, че сега стига до мъжете, водени от героя от САЩ`94.

Варненецът е считан за един от големите таланти на родния футбол в последните години. Грандовете Лудогорец, Левски и ЦСКА вече имат апетити към него и се очаква да водят люта битка за подписа му. Неслучайно Минчев е определян като новото чудо на българския футбол. Още голобрад юноша, талантът успя "да захапе" в първия отбор на Черно море, възползвайки се от шанса, който получи. Ненавършил 18 години, Минчев изигра повече от 50 мача за първия отбор на "моряците" и заби 4 гола в Първа лига. Офанзивният халф впечатлява с бързина и техника, както и с умението да подава прецизни пасове към съотборниците си.

Как започва с футбола? В семейството му няма футболисти - нито баща му, нито дядо му са играли в някой от варненските отбори. Мартин обаче от малък подритва топката и има влечение към най-популярния спорт. И определено притежава нужните качества, за да стане голям футболист.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Появява се в школата на Черно море през лятото на 2008 г., малко преди да стане второкласник. В Черно море още си спомнят как малкият Мартин пристигнал на стадиона, накипрен с фланелка на любимия си Манчестър Юнайтед. И то не на кого да е, а на звездата Кристиано Роналдо. На гърба й било изписано името на португалеца и номер 7. И докато Роналдо е звезда от световна величина, то Мартин Минчев е изключително скромно момче. 

"Дори и сега, когато всички говорят за него, той продължава да е здраво стъпил на земята и не лети в облаците. Марто сам казва за себе си, че не е звезда, и че още нищо не е постигнал във футбола. Много скромно момче е, знае какво иска и работи усърдно, за да постига мечтите си. Толкова е скромен, че дори се срамува да дава интервюта", разказаха приближени до големия талант пред БЛИЦ СПОРТ.

Първият му треньор в школата на Черно море е Страхил Байчев. Впоследствие с него работи Мартин Христов, както и Георги Иванов - Гонзо, Емануел Луканов и Илиан Илиев при мъжете.
 
Минчев е трети сезон в първия отбор на "моряците". Още през 2016-а прави много силно впечатление на феновете на Черно море, които също виждат потенциала в него и започват да скандират името му при появите му на терена. Талантът, играещ полузащитник, най-вече ляво крило, дебютира за мъжкия тим на 23 април 2017-а при победата с 3:2 над Локомотив (Пловдив). Записва първото си участие за представителния отбор на любимия му Черно море само ден след като навършва 16 години.

Първи шанс му дава Георги Иванов. Гонзо го пуска в 75-ата минута на срещата със "смърфовете", като Минчев заменя Иван Коконов. Въпреки крехката си възраст, юношата на Черно море демонстрира самочувствие още при първите си минути.

Именно Минчев се превръща в най-младия футболист с официален дебют за мъжете на Черно море.

След това получава игрови минути и от наследника на Гонзо - Емануел Луканов, а при Илиан Илиев се налага в състава и се превръща в ключов играч на варненци.

Едно от първите участия на Минчев за представителния отбор на Черно море е белязано от куриозна случка. При загубата у дома от Пирин с 0:1 на 24 ноември 2017 г. младокът влиза на смяна, а място му отстъпва Атанас Зехиров. За Минчев обаче няма фланелка с името му, та се налага да играе с чужда. Облича тази с номер 9, на гърба на която е името на Цветелин Чунчуков. Юношата на Левски се възстановява от травма в този момент, а в негово отсъствие Минчев нахлузва фланелката му. От щаба на "моряците" предприемат интересен начин да скрият името на Чунчуков, поставяйки... лейкопласт.

Минчев винаги ще помни и първия си гол в родния футболен елит. На 30 март миналата година той се разписа във вратата на Пирин (Благоевград) при домакинския успех с 2:1. Мартин откри резултата в шестата минута, а малко по-късно "орлетата" изравниха. Победата на варненци дойде след гол на ветерана Георги Илиев.

Именно легендата е идола на новоизлюпения ни национал. Мартин Минчев винаги се е възхищавал на Жоро Илиев, с когото дели стая по време на лагерите.

"Жоро Илиев отдавна го е взел под крилото си, а Марто винаги го слуша и попива това, което той го съветва", разказаха още информаторите на БЛИЦ СПОРТ.

Големият талант е основен футболист не само на Черно море, а и на юношеските ни национални гарнитури. Минчев отдавна се е калил в битките за място на терена с по-големи от него. Допреди месеци бе неизменна част от състава до 19 години, воден от селекционера Ангел Стойков.

Минчев и друг от юношите, който получи повиквателна от Петър Хубчев - Валентин Антов от ЦСКА, се познават отлично. В края на 2018 г. двамата донесоха победа на България. Отборът на Ангел Стойков надви с 1:0 Кипър в контролна среща, в която Антов вкара единствения гол след асистенция на Минчев, който блесна с отличен рейд по крилото.

Талантът на варненеца е забелязан и от чуждестранни клубове. Минчев дори беше пред подпис с Торино. Емисари от Апенините го бяха поканили на петдневен лагер с юношите на Торино (до 17 години). Минчев взе участие в контролна среща, в която реализира хеттрик. До договор не се стигна, а от това спечели само Черно море, защото задържа голям талант, за когото тепърва ще се говори. Талант, за когото родните грандове ще се избият. А Минчев е здраво стъпил на земята и продължава да преследва мечтите си. Защо пък не един ден да не надмине успехите не само на идола си Георги Илиев, а и на другия си голям любимец - Кристиано Роналдо...
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ