Голмайсторът на Левски Станислав Костов спечели приза за Футболист №1 на месец октомври според индекса на ИНСТАТ. Новата награда беше учредена през настоящия сезон от Асоциацията на българските футболисти, в сътрудничество с ИНСТАТ – една от най-големите компании за футболни анализи и статистика.

Този приз е различен от трандиционния за Футболист на кръга - анкетата, организирана от години от Пресклуб "България".

За Футболист №1 на месеца се обявява играчът с най-висок ИНСТАТ индекс. Този индекс се определя чрез компютърни изчисления на голове, асистенции, точни подавания, единоборства и други обективни показатели в играта на всички футболисти от Първа професионална лига за съответния месец.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Станислав Костов, който получи и повиквателна в националния отбор за мачовете с Кипър и Словения, заслужи приза Футболист №1 за октомври с индекс 333. 

Как всъщност се изчислява той? БЛИЦ СПОРТ разкрива подробности:

ИНСТАТ (InStat Sport) изготвя класация на представянето на футболистите. 

Включени са играчите от Първа лига, участвали в минимум 10 срещи от сезона с поне 60-минутно присъствие на терена.

Анализът се базира на следните критерии:
- брой действия на терена - подавания, единоборства, пресичания на подавания, остри подавания, голове, асистенции и картони

- успешни действия (точни подавания, успешни дрибли или единоборства и т.н.)

- различните позиции имат различни критерии - от защитниците се очаква едно от халфове и нападатели друго, което и означава, че защитниците или вратарят могат да имат и по-висок индекс от атакуващите футболисти

- нивото на съперника също оказва влияние върху Индекса

Анализът дава възможност на всеки футболист да види в обобщен вид своето представяне през сезона, приноса му за отбора, неговата ефективност на терена, както и да сравни представянето си с това на колеги по постове.

Припомняме, че първите двама победители в класацията "Футболист на месеца" бяха Кирил Десподов и Марселиньо. Нападателят на ЦСКА спечели приза за август, а бразилският ас на Лудогорец за септември. 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019