Днес ще станат ясни съперниците на България за груповата на фаза на новия турнир под егидата на УЕФА – Лига на нациите. В 13:00 часа българско време в Лозана ще се състои жребият за надпреварата, която ще се проведе през септември, октомври и ноември 2018 година. Точните дати на срещите ще бъдат обявени веднага след тегленето.

На днешното събитие специални гости ще бъдат бившите звезди на европейския футбол Деко (Португалия), Владимир Шмицер (Чехия), Яри Литманен (Финландия) и Александър Хлеб (Беларус). Начело на българската делегация пък са вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков и селекционерът на представителния тим Петър Хубчев.  

В жребия ще участват 55 отбора, разпределени в 4 дивизии според мястото си в ранглистата на УЕФА. Лиги A и B ще се състоят от 4 групи по 3 отбора, Лига С ще има една група от 3 отбора и три групи от по 4, а в последната Лига ще са 4 групи с по 4 отбора. Мачовете ще се играят у дома, като всеки тим ще изиграе между 4 и 6 мача в зависимост от размера на групата.

България е в трета урна на жребия за Дивизия "C", заедно с Израел, Финландия и Черна гора. Това са отборите, с които „лъвовете“ не могат да се паднат в една група. Вероятни съперници на "лъвовете" са Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, Гърция, Сърбия, Албания, Норвегия, Кипър, Естония и Литва.

Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на Лигата на нациите, заелите последно място в групата си – изпадат в по-долна дивизия, ако има такава. Победителите от четирите групи в дивизия "А" ще играят във финалите на Nations League, които ще се проведат през юни 2019 г. по системата полуфинали в един мач, мач за третото място и финал.

Общо 16 отбора (4-те победители във всяка от 4-те дивизии) ще си разпределят 4 квоти за Евро 2020. Ако някои от тимовете са се класирали за финалите на шампионата чрез квалификациите, мястото им в плейофите ще бъде заето от следващия отбор в съответната група.

ЦЕЛИЯТ РЕГЛАМЕНТ НА ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

ОБЯСНЕНИЕТО НА РЕГЛАМЕНТА: