Българският национален отбор ще играе контролна среща срещу водения от Станимир Стоилов Казахстан в Унгария. Срещата е на „Панчо Арена“ тази вечер от 19 мача. Стадионът се намира в село Фелчут, разположено в областта Фехер и се намира на 50 км западно от столицата Будапеща. Населението е около 2000 жители, а най-известният от тях е унгарският премиер Виктор Орбан.

Преди да стане политик и Орбан е бил футболист на Фелчут, който по-късно се преименува на Пушкаш Академия и първоначално служи като школа за развитие на таланти за Видеотон от Секешфехервар - главният град на областта Фехер. В момента клубът от Фелчут има собствен мъжки отбор в елитната дивизия. За тима играе унгарският национал Балаш Балог. Синът на премиера – Гашпар Орбан, носи екипа на Пушкаш Академия в периода 2012-14 г.

На 21 април 2014 година Пушкаш Академия се сдоби с нов стадион - „Панчо Арена“, който е с капацитет от 3816 места, което почти два пъти повече от населението на Фелчут. Съоръжението е проектирано от известния унгарски архитект Имре Маковец и неговия ученик Тамаш Доброши.

Именно на влиянието на Маковец стадионът е изключително нестандартен на външен вид и фасадите му приличат повече на типични селски унгарски къщи с дървени греди. Визията изключително много наподобява декор от „Властелинът на пръстените“, а входният портал е като вратата на крепостта на Саурон. Покривът също е интерес и въобще не прилича на традиционните козирки заради присъствието на остъклени и обшити с медни листове островърхи куполи.

Стадионът беше кръстен „Панчо Арена“. Панчо е прякорът, с който унгарската футболна легенда Ференц Пушкаш е наричан по време на престоя си в Реал (Мадрид). Той произлиза от кратката форма за Франсиско, което е испанската версия на името Ференц.

Именно заради локацията във Фелчут и участието на Виктор Орбан около целия проект на футболния клуб Пушкаш Академия и строежа на „Панчо Арена“ се появи скандал около унгарския премиер. Неговите политически опоненти твърдят, че лидерът на партия „Фидес“ е отклонил държавни средства, за да направи клуб и стадион на броени метри от дома си (къщата на политика е отбелязана с червена точка на снимката вдясно).

Строежът струва 12,4 милиона евро, а опозицията на Виктор Орлан твърди, че това е неправомерно използване на парите на данъкоплатците. Всъщност изграждането на стадиона въобще не е финансирано от държавата, а от различни фирми.

Основният коз в ръцете на политическите съперници на унгарския премиер е, че същите тези организации се свързват често с партията „Фидес“ и печелят различни държавни проекти за строителство на важни обекти в Унгария. Според опозиция в помощ на тези предприемачи правителството на Орбан прие закон, поощряващ фирмите, извършващи инвестиции в спорта.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ