Националният отбор взе две точки от първите си два мача в евроквалификациите. За някои са малко, за други са много, за трети са нещо напълно нормално с оглед състоянието на тима ни.

Срещу амбициозния и надъхан до краен предел състав на Косово сред „трикольорите” лъсна една горчива истина – нямаме качествени футболисти в средата на терена. Такива, които да градят играта и да са стабилна ос, свързваща защитата с нападението.

Всъщност, ако трябва да сме откровени – такива играчи са налице, но те останаха извън полезрението на Петър Хубчев за мачовете с Черна гора и с Косово. Става въпрос за Георги Миланов и Марселиньо. Бразилецът с български паспорт вече е доказвал, че заслужава да играе за България преди години – спомнете си контролата с Португалия и победата с 1:0 след негов гол точно преди три години. Вярно, впоследствие Марселиньо загуби формата си, но през настоящия сезон е отново на висота.

Добре,  да кажем, че можем без бразилеца. Защо обаче го няма Миланов, който отдавна си е извоювал висок рейтинг с отличните си изяви не само на национално, но и на клубно ниво. Именно той липсваше най-много в състава ни, тъй като Георги е човекът, който може да осигури спокойствие и стабилност в средата на терена. Освен това Миланов е в перфектно състояние – погледнете двубоите му в Унгария с МОЛ Види. Жоро е професионалист, дисциплиниран и на терена, и извън него, където са му чужди дискотеки и купони. Играе със сърце и с душа, както се скандира в познатия рефрен на феновете. И ако продължи в същия дух, наистина няма да има никакво обяснение, ако не получи повиквателна за мачовете ни през юни, когато гостуваме на Чехия и приемаме Косово.

Що се отнася до играта ни в защита, тук Хубчев заслужава похвала. Нашите бяха почти перфектни и в петък, и снощи в Прищина. Но за да искаме победи, е нужда силна атака. А за да има силна атака, трябват футболисти, които да захранват с пасове нападателите.
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА ЕВРО 2020