Беларус победи България с 2:1 в световна квалификация от Група "А". Селекцията на Петър Хубчев записа трето поражение в кампанията за Русия 2018.

"Лъвовете" взеха по-рано трите точки от съперника в първата среща в София след успех с 1:0 (гол на Ивелин Попов в 10-ата минута) и гръмкото 2:0 над Холандия след двете попадения на Спас Делев, но днес се провалиха на „Борисов Арена“.

В герои на мача се превърнаха Михаил Сиваков, който откри резултата в 33-ата минута от дузпа и Павел Савицки, решил всичко в 80-ата минута. Над всички тази вечер обаче беше Денис Лаптев. Нападателят на Шахтьор (Солигорск)  напълно надигра Чорбаджийски.

Срещата започна предпазливо, през първия четвърт час липсваха интересни положения пред двете врати. В 14-ата бърза контраатака на домакините доведе до разбъркване в нашето наказателно поле, но без резултат. Секунди по-късно Алисейко изпълни добре пряк свободен удар, Николай Михайлов плонжира и изби в корнер. След 20-ата минута българите овладяха средата на терена, взеха инициативата и погледнаха по-смело към вратата на Сергей Черник.

В 21-ата минута Спас Делев изведе Станислав Манолев зад защитата на Беларус. Халфът стреля от малък ъгъл и Черник с мъка изби в корнер. Само 2 по-късно коварен изстрел на Делев затрудни Черник. Страничният съдия обаче вдигна флага за засада.

В 32-ата минута Чорбаджийски повали Лаптев в пеналта и съдията Матей Юг посочи "бялата точка" – дузпа! Михаил Сиваков се нагърби с изпълнението и се разписа за 1:0! Това беше първи гол за защитника с националната фланелка. През последния сезон Сиваков беше съотборник на нашия Благой Георгиев в руския Оренбург.

Това беше първи гол, който допускат нашите национали след 244 минути „суха мрежа“. За последно те инкасираха попадение при 0:3 срещу Швеция в Стокхолм. Тогава Линдельоф оформи крайния резултат в 58-ата минута.

Малко преди почивката Светослав Дяков получи глупав жълт картон за нарушение в средата на терена, който ще го извади от състава за следващата световна квалификация срещу Швеция в София.

След почивката българите опитаха натиск, но срещнаха истинска стена пред себе си. Добре организираната защита на домакините не допусна нито едно чисто положение пред своя страж.

В 53-ата минута Спас Делев получи контузия в рамото и принудително напусна играта. На негово място влезе Гълъбинов.

Малко след това Костадинов проби отдясно и сервира топката на непокрития Тонев. От границата на пеналта крилото на Кротоне би слабо в ръцете на Черник.
В 68-ата минута Занев опита да изненада Черник, но стражът изби с тяло.

Фатална за нас се оказа 80-ата минута. Тогава Павел Савицки надбяга бавния и тромав Божиков, а после елегантно прехвърли безпомощния Михайлов. Топката се удари в напречната греда и спря зад голлинията - 2:0!

В добавеното време Георги Костадинов се възползва от разбръкване в пеналта и с десния крак опъна мрежата за 2:1, но силите и минутите не стигнаха за изравняване.

Домакините прекъснаха серия от четири поредни загуби, в които дори не отбелязаха гол – 0:1 от Швейцария и 0:3 от Македония в контроли, и по 0:1 от България и 0:4 от Швеция в квалификациите. За последно Беларус бе вкарал в контрола срещу Гърция на 9 ноември миналата година, когато спечели с 1:0 след гол на Палитевич в 14-ата минута. В продължение на 7 часа и 48 минути тимът от бившата СССР не беше се разписвал, но го направи срещу България.

Загубата намали шансовете ни за класиране на Световното догодина в Русия. Лидер във временното класиране на Група "А" е Швеция (13 точки), пред Франция (13), Холандия (10), България (9), Беларус е пети с 5 точки, а на дъното само с една е аутсайдерът Люксембург.

На 31 август приемаме „тре крунур“ на „Васил Левски“, а 3 дни по-късно гостуваме на Холандия.  

БЕЛАРУС - БЪЛГАРИЯ 2:1
1:0 Михаил Сиваков (33-дузпа), 2:0 Павел Савицки (80), 2:1 Георги Костадинов (90+1)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача.
2-10 - Липсват интересни положения пред двете врати.
14 - Бърза контраатака на домакините води до разбъркване в нашето наказателно поле, но без резултат.
16 - Опасност! Алисейко изпълни добре пряк свободен удар, Николай Михайлов плонжира и изби в корнер.
21 - Спас Делев изведе Станислав Манолев зад защитата на Беларус. Халфът стреля от малък ъгъл и Сергей Черник с мъка изби в корнер.
23 - Коварен изстрел на Делев затруднява Черник. Страничният съдия вдига флага за засада.
20-25 - Българите овладяха средата на терена, взеха инициативата.
32 - Дузпа за Беларус! Чорбаджийски повали Лаптев в пеналта и съдията Матей Юг посочи "бялата точка".
33 -
ГООЛ за Беларус! Михаил Сиваков се нагърби с изпълнението и бележи - 1:0!
45 - Най-добрият в редиците на домакините Денис Лаптев получи пас на границата на пеналта и стреля силно, Михайлов с вещина спаси. 
45+1 - край на първото полувреме.
------------------

46 - Начало на второто полувреме.
52 - Правим меле в наказателното поле на Беларус. Защитник чисти топката напред.
53 - Спас Делев получи контузия в рамото и принудително напуска играта. На негово място влезе Гълъбинов.
55 - Костадинов проби отдясно и сервира топката на непокрития Тонев. От границата на пеналта крилото на Кротоне би слабо в ръцете на Черник.
68 - Занев опита да изненада Черник, стражът изби с тяло.
80 - ГООЛ за Беларус! Павел Савицки надбяга бавния и тромав Божиков, а после елегантно прехвърли безпомощния Михайлов. Топката се удари в напречната греда и спря зад голлинията - 2:0!
90+1 -
ГООЛ за България! Георги Костадинов се възползва от разбъркване в пеналта и с десния крак опъна мрежата за 2:1!
90+3 - Край на мача.

Борисов, стадион "Борисов Арена"
Съдия: Матей Юг (Словения)


Резултат с изображение за belarus national football teamБЕЛАРУС: Сергей Черник, Сергей Политевич, Егор Филипенко , Михаил Сиваков, Дмитри Алисейко , Станислав Драгун, Сергей Матвейчик, Иван Маевски (88 - Михаил Гордейчук), Сергей Баланович, Денис Лаптев (74 - Артьом Биков), Павел Савицки (82 - Максим Скавиш)

 

Image result for БФС логоБЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Страхил Попов, Божидар Чорбаджийски , Васил Божиков, Петър Занев, Светослав Дяков , Георги Костадинов , Станислав Манолев (81 - Георги Миланов), Александър Тонев, Ивелин Попов (64 - Ивайло Чочев), Спас Делев (54 - Андрей Гълъбинов)

 

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация