Авраам Грант вече е в София за преговори с Левски, където още днес ще се срещне с боса на клуба Спас Русев. В тази връзка БЛИЦ СПОРТ ви предлага кратка справка на треньорската му кариера извън родината му Израел, където освен на местни отбори е бил начело и на националния тим (2002-06).

ЧЕЛСИ, 2007/08 
Заменя Жозе Моуриньо на мениджърския пост на 20 октомври 2007 година. Начело на „сините” е само един сезон. Под негово ръководство Челси финишира на второ място в крайното класиране през пролетта на 2008 година – само на две точки (85) от шампиона Манчестър Юнайтед (87). Достига и до финала на Шампионската лига, където прекланя глава отново пред „червените дяволи”. Битката в Москва завършва 1:1 в редовното време и продълженията, а  при дузпите късметът не е на страната на Аврам Грант. Това се случва на 21 май. Три дни по-късно – на 24 май в 18 часа лондонско време Челси обявява, че прекратява договора с израелеца.
„Подхлъзването на Джон Тери при изпълнението на една от дузпите едва ли ще оправдае Грант. Той не успя да изпълни поставените цели – титла или Шампионска лига. Беше много близо до тях, беше на една ръка разстояние от тях, но в крайна сметка Челси остана без трофей под негово ръководство. Тези втори места вероятно биха тълкувани като успех от други клубове, но  не и от такъв от ранга на „сините”, пишат тогава английските медии, напомняйки, че през март Челси отпада безславно от Барнзли с 0:1 за ФА Къп. Грант достига и до още един финал - за Купата на Лигата. И отново губи - с 1:2 от Тотнъм на 24 февруари 2008 година, а Димитър Бербатов вкарва от дузпа единия гол за "шпорите".

ПОРТСМУТ, 2009/10 
„Помпи” тогава е в английския елит, а Грант трябва да го спаси от изпадане. Не успява, без да има вина за провала. Все пак води тима до финала за ФА Къп на „Уембли”, където се изправя срещу бившия си отбор Челси. Портсмут губи с 0:1 след гол да Дидие Дрогба.
В крайното  класиране на Висшата лига завършва на последното място с актив от 19 точки, а предпоследният Хъл сити е с 30. Девет обаче са отнети от актива на клуба заради финансова криза. В този период Портсмут има 77 милиона паунда дългове. Още през февруари „Помпи” фалира и минава в административно управление, което е прецедент в историята на Висшата лига. „Това е най-тежкият период в кариерата ми. Беше трудно, много трудно и нямаше как да оцелеем в елита”, спомня си Грант.
Феновете го изпращат с любов и признание: „Той направи и невъзможното, за да ни помогне, но не зависеше от него. Авраам остава в сърцата ни завинаги!”.

УЕСТ ХЯМ, 2010/11
На 3 юни 2010 година Грант подписва четиригодишен договор като мениджър на Уест Хям. Този път се проваля абсолютно сам за разлика от престоя си в Портсмут. На „Ъптън Парк” той има за задача да вдигне на крак „чуковете”. Те обаче изпадат под негово ръководство. Уест Хям завършва на последното 20-о място, а в решителния двубой за оцеляване срещу Уигън като гост повежда с 2:0, но губи с 2:3. Любопитното е, над стадиона в самия край на срещата прелита хеликоптер, от който е развят транспарант с надпис: „Грант – легенда на Милуол”. Ако някои фенове не знаят – Милуол е вечният съперник на Уест Хям в Англия...
Местната преса е категорична, че престоят на израелеца при „чуковете” е пълен провал. Даже и победата му с 4:0 над резервите на Манчестър Юнайтед за Купата на Лигата не може да оправдае издънката му начело на лондонския тим. Веднага след края на сезона „чуковете” гонят Грант и назначават на неговото място Сам Алардайс. Най-върлите привърженици на Уест Хям намразват евреина до дъното на душата си. „Ако има класация за най-проваления мениджър на нашия тим в цялата ни история, безспорно той е лидерът”, твърдят те.

ПАРТИЗАН, пролет 2012
През януари 2012 година Грант идва на Балканския полуостров, за да започне работа. Пристига в съседна Сърбия и подписва с Партизан, в чийто отбор по това време е българският защитник Иван Иванов. Когато облича треньорския екип на „гробарите”, те са лидери в класирането с цели 10 точки преднина пред Цървена звезда. Задачата му е лесна и той я изпълнява. Първата му победа начело на тима е в началото на март срещу ОФК Београд с 2:1, а решителното попадение е дело на Иванов. Няколко дни по-късно родният бранител губи майка си, но намира сили да излезе на терена в мач в Кула срещу Хайдук, спечелен с 2:0. "Иван игра храбро, въпреки голямата болка. Поради тази причина посвещаваме успеха на него. Бях му казал, че може да се прибере в България, но той предпочете да играе, веднага след което тръгна за погребението. Това бе огромно мъжество от негова страна", признава Грант.  
Партизан става шампион, изпреварвайки големия си съперник на финалната права с 16 точки. Трите загуби от Звезда обаче (една за първенство и две за купата на Сърбия) обаче карат феновете на „черно-белите” да не са особено щастливи.
След края на сезона Грант шокира всички не само в Партизан, но и в страната, обявявайки, че напуска.
"Бих желал да запазя подробностите за себе си относно причината да си тръгна. Планирах да остана по-дълго и да се опитаме да влезем в групите на Шампионската лига, но животът често е непредвидим. Имам опция в договора, която ми позволява да напусна след края на сезона и реших да се възползвам от нея", признава евреинът. Сръбската преса и запалянковците се чудят и до днес коя е истинската причина за изненадващата раздяла с Грант.

ГАНА, 2014/17
Израелският специалист застава начело на националния тим на Гана през ноември 2014 година. Първото му сериозно изпитание е турнира за Купата на африканските нации, който се провежда от 17 януари до 8 февруари 2015 година в Екваториална Гвинея. И познайте какво се случва – Грант отново стига до финал и отново го губи (за четърти път след Челси (два пъти) и Портсмут). Сблъсъкът за трофея срещу Кот д’ Ивоар е решен след дузпи – 8:9 (0:0 в редовното време и продълженията).
„Явно нямам късмет на финали извън родината ми Израел. Два пъти с Челси, веднъж с Портсмут, сега и с Гана”, въздъхва Грант.
Неговата раздяла с африканския отбор става факт тази година – на 2 февруари. Оттогава Авраам е без работата. А дали отново ще си намери такава, ще разберем съвсем скоро...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ