Лудогорец гостува на Споргинг (Брага) в мач от Група „С“ на Лига Европа. Португалският клуб у нас е свързван предимно с участието си във финала на Лига Европа през 2011 година, когато загуби с 0:1 от Порто. По-паметливите обаче ще се сетят, че в този клуб има доста сериозна българска следа. В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век в различни периоди екипите на тима от Брага носеха бившите национали Георги Велинов, Костадин Костадинов (на снимката вдясно) и Радослав Здравков. През пролетта на 2004 година за клуба игра и Кирил Николов.

ИСТОРИЯТА
Клубът е основан на 19 януари 1921 година и първоначално играе в зелено и бяло. След Втората световна война цветовете са променени на червено и бяло. Първо това става през сезон 1945/46 с втория отбор, а от следващия шампионат и с екипите на представителния тим. Историята за промяната на цветовете има две версии. Едната е свързана с тогавашния президент на клуба Жозе Антунеш Гимараиш, който бил фен на Арсенал покрай бизнесконтактите си в Лондон. Втората се отнася за бившия треньор на Спортинг (Брага) Йозеф Сабо, който много харесвал стила на Арсенал и помолил президента на клуба да смени екипите с подобни на английския клуб. През същия сезон клубът за първи път печели промоция за португалския елит. Юношеският отбор дори е прекръстен на Арсенал де Брага. Оттогава Спортинг (Брага) носи прякора Арсенал до Миньо (на името на областта, в която е разположен градът).

През 60-те и 70-те години на ХХ век клубът успява да се закрепи в елита и дори да участва в евротурнирите. Резултат с изображениеПредставянето в Европа е епизодично и се изчерпва с два мача през 60-те, два през 70-те, два през 80-те и пет през 90-те години. С началото на ХХI век Спортинг (Брага) става редовен участник в континенталните турнири. През 2008 година става един от последните шампиони в несъществуващия вече турнир Интертото. През 2011 година игра финал на Лига Европа.
На местно ниво клубът е двукратен носител на Купата на Португалия (1966, 2016), един път печели Купата на Лигата (2013) и един път Купата на Португалската федерация (1977). През 2010 година завърши на второ място в класирането. Възходът от началото на XXI век превърна Спортинг (Брага) в четвъртия най-популярен португалски клуб в света след голямата тройка – Порто, Бенфика и Спортинг (Лисабон).

Клубната емблема представлява версия на герба на град Брага, на който присъстват две кули, Дева Мария и малкия Исус Христос, но с промяна в цветовете. На герба фонът е син, а на емблемата на футболния клуб е червено-бял. Отгоре има корона. Голяма част от привържениците на Спортинг (Брага) считат, че Дева Мария им носи късмет. Феновете на клуба са известни като Арсеналистас (феновете на Арсенал) или Бракарензеш, по името на келтското племе бракари, населявало областта, в която е разположен Брага.

ПРЕЗИДЕНТЪТ
Начело на Спортинг (Брага) от края на 2013 година е строителният предприемач Антонио Салвадор. Той печели изборите с 85,82% или 20 283 вота. През май тази година беше преизбран, но с 66,3%. С него обаче са свързани и успехите преди това. На 24 февруари 2003 година е назначен за директор на клуба. Още тогава той поставя високи цели, а за негова гордост успява да ги постигне.

„Когато започнах работа в клуба през 2003 година, заявих, че целта ми е да превърна Спортинг (Брага) във фактор в първенството и редовен участник в евротурнирите. Тогава мнозина не вярваха и мислеха, че бълнувам. От днешна гледна точка мисля, че резултатите показват, че съм бил прав“, твърди 46-годишният Салвадор.

Успешната му работа като шеф на клуба е свързана и с умелите трансфери. В края на 2004 година успява да продаде нападателя Сисеро на Динамо (Москва) за 3,5 милиона евро, а футболистът е продукт на клубната школа. Три години по-късно схемата е повторена. Атлетико (Мадрид) плаща 3,5 милиона евро за тарана Диего Коста, който само година по-рано е привлечен без пари от бразилския Барселона от Рио де Жанейро.

ТРЕНЬОРЪТ
Абел Перейра пое Спортинг (Брага) в края на април тази година, когато замени Жорже Симао, който преди това се беше задържал пет месеца на поста като наследник на Жозе Песейро. Дебютира със загуба с 2:3 срещу Спортинг (Лисабон). Любопитното е, че откакто е начело, тимът няма равенство в първенството – 6 победи и 6 загуби. Единствените ремита са срещу АИК в Лига Европа и срещу Бенфика за Купата на Лигата. В евротурнирите бяха записани пет победи и ремито с АИК. В Купата на Португалия беше постигната една победа, а в Купата на Лигата – успех и реми (с Бенфика).

38-годишният бивш десен бек, преди да застане начело на Спортинг (Брага), в продължение на две години работи като треньор на втория тим. Перейра за първи път в кариерата си е начело на представителен мъжки отбор. Преди да отиде в Брага през 2015 година, той беше работил начело само на юноши в Спортинг (Лисабон) и във втория тим на „зелено-белите“.

Като футболист Абел Перейра има един сезон в Спортинг (Брага). Започва с професионалния футбол в родния си Пеняфиел (1997-2000), след това носи екипа на Витория (Гимараиш) до 2004 година. Следва трансфер в Спортинг (Брага), а година по-късно и в Спортинг (Лисабон), където остава до края на кариерата си през 2011 г. На 27 ноември 2007 година вкарва във вратата на Манчестър Юнайтед при загубата на „лисабонските лъвове“ с 1:2 в Шампионската лига. През същия сезон получава и повиквателна за националния отбор на Португалия, но така и не записва участие в мач на тима.

СХЕМАТА
Абел Ферейра залага на две различни схеми, откакто е начело на Спортинг (Брага). Прилагането им зависи от това дали тимът е домакин или гост, както и от силата на съперника и значението на мача. Ако тимът му играе срещу по-слаб или равностоен противник, треньорът прилага 4-2-3-1. Това е подреждането на играчите в повечето домакински мачове и в първенството то донесе 3 победи. В случай, че мачът има голямо значение или пък е гостуване на отбор, който е считан за фаворит, Ферейра залага на класическото 4-4-2. Точно с такова подреждане тимът игра в досегашните си два мача от Група „С“ на Лига Европа и в тях записа две победи.

Стилът на Спортинг (Брага) е свързан предимно с дълготрайното притежание на топката, играта в дълбочина и късите пасове. Точността на пасовете надхвърля 78%. Изключително силни са пробивите по крилата, особено по лявото. Характерно за представянето на тима при Абел Ферейра е честата ротация на състава и допускането на агресивен стил от страна на противника. Това обаче е възможно, заради силната игра при въздушните двубои и правилната отбрана при статични положения. Освен това играчите на тима много добре умеят да пазят лидерство в резултата.

От друга страна португалският тим показва слабости. Не може да предотвратява противниковите удари от далечно разстояние и показва изключително неумение при прилагането на изкуствени засади. Често се прибягва до нарушения - по 16,5 средно на мач. Сред силните страни на отбора според специалистите са създаването на голови положения чрез извеждащи подавания, далечните удари, опасните изпълнения на статични положения и ефективността при завършващите удари. Играчите на Спортинг (Брага) изключително често стрелят съм противниковите врати – средно по 12,5 пъти на мач, но и позволяват да получават такива (по 11,4 на мач).

КАМЕННАТА КАРИЕРА
От началото на 2004 година Спортинг (Брага) играе домакинските си мачове на „Ещадио Мунисипал де Брага“. Съоръжението е с капацитет 30 286 места, а изграждането му струваше 83,1 милиона евро. Това го направи четвъртият най-скъп стадион, построен за португалското домакинство на Евро 2004 след тези на Бенфика, Спортинг (Лисабон) и Порто.

Съоръжението е уникалено с това, че има само две странични трибуни, а от зад едната врата има отвесни скали, на които е разположено и светлинното табло. Именно заради оголените скали, съоръжението в Брага е наричано Каменната кариера. Придвижването между двете трибуни е улеснено от огромна площадка от 5000 кв. метра, разположена под терена.

На европейското първенство през 2004 година българският национален отбор игра втория си мач от Група „С“ на стадиона в Брага. „Лъвовете“ загубиха с 0:2 от Дания след голове на Йон Дал Томасон и Йеспер Грьонкяер. Още един мач от Евро 2004 се проведе в Брага – Холандия победи Латвия с 3:0. Националният отбор на Португалия е изиграл четири мача на Каменната кариера, в които е записал две победи, едно равенство и една загуба.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ