В Национална спортна академия „Васил Левски” с тържествено събрание беше открита новата учебна 2017/2018 година, през която НСА отбелязва 75-ата годишнина от основаването си. Водещ на церемонията бе зам.-ректорът по учебната работа доц. Николай Изов, в присъствието на ректорското ръководство: ректора проф. Пенчо Гешев, зам.-ректора по научна и международна дейност проф. Татяна Янчева, зам.-ректора по качество на обучението и акредитация проф. Апостол Славчев и помощник-ректора проф. Кирил Андонов, деканите на Треньорски факултет - проф. Красимир Петков, Учителски факултет - проф. Огнян Миладинов, Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация - доц. Иван Мазнев и техните заместници – доц. Цанко Цанков (УФ) и проф. Даниела Любенова (ФКТТСА).

В приветствието си към Академичната общност ректорът проф. Гешев подчерта, че това, което обединява всички възпитаници на НСА, е „грижата за здравето на нацията ни“, мисията за развиване на любовта към спорта като неизменна част от здравословния начин на живот, за превенция на здравето и всеотдаен труд за неговото възстановяване – отговорности, на които всички първокурсници се посвещават, прекрачвайки прага на Академията.

Сред официалните гости, дошли да поздравят Академичната общност на НСА, бяха зам.-министърът на младежта и спорта г-жа Ваня Колева, ректорът на НСА от 2003-2012 г. проф. Лъчезар Димитров, членът на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Иван Ченчев, областният управител на гр. Перник г-жа Ирена Соколова, кметът на район „Студентски“ г-н Димитър Дилчев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева, директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Щаба на отбраната бриг. ген. Емил Шошев, зам.-председателят на НПСС г-ца Габриела Наскова, ген.-секретар на Българския олимпийски комитет г-н Белчо Горанов. 

Да работят за утвърждаване на авторитета на НСА като „място, където се гради спортната слава на България“, призова студентите зам.-министърът на младежта и спорта г-жа Ваня Колева.

„За мен е изключително удоволствие и чест да бъда сред Вас. Като възпитаник на НСА ми е много мило и приятно да видя свои приятели и преподаватели. Благодаря на всички преподаватели за това, че предават на студентите, освен своите академични знания, и огромната си любов към спорта. Това всъщност е движещата сила, която днес ни събра в тази зала на най-добрия български университет за млади хора, които се интересуват от проблемите на спорта“, добави Колева. 

Специален гост на събитието бе Димитър Бербатов, който получи дипломата си за бакалавър по спортен мениджмънт лично от ректора проф. Пенчо Гешев. Като възпитаник на НСА, най-титулуваният български футболист бе удостоен с почетния медал за утвърждаване авторитета на Академията за дейността му като основател на едноименната фондация и заради значимите му спортни успехи в прослава на България. Бербатов поздрави първокурсниците от трибуната, като им пожела да се възползват от възможността да се обучават при най-добрите преподаватели и да учат упорито. „Аз се опитвам да давам пример на младите и те да се замислят, и да си кажат: „щом може той, значи мога и аз!“, заяви футболната звезда.

Сред първокурсниците, които получиха студентските си книжки са гимнастичките Невяна Владинова, Катрин Тасева, Лаура Траатс, Петя Борисова, треньорката Кристина Шикерова, както мениджърът на националния отбор по художествена гимнастика жени – индивидуално Бранимира Маркова, също така и скиорът Алберт Попов. 

Общо 700 са първокурсниците, които ще се обучават в бакалавърските програми по трите професионални направления: „Спорт“, „Обществено здраве“ и „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. От тях 95 ще следват в задочна форма.