Лудогорец приема Байер (Леверкузен) в първи мач от груповата фаза на Лига Европа. Покрай предстоящия двубой няма как да не се сетим за... Димитър Бербатов. Или по-точно за един слух, който витаеше във футболното пространство преди 13 години. Тогава „аспирините” отново бяха в България. И пак за мач от евротурнирите. Срещу ЦСКА в плейоф за влизане в групите от турнира Купа на УЕФА. Нека върнем лентата назад и си спомним за паметните двубои в София и в Леверкузен.

През есента на 2005 година ЦСКА, воден от Миодраг Йешич, започва участието си в пресявките на Шампионската лига. Първият съперник Тирана е отстранен с лекота след две победи с по 2:0. После „армейците” се препъват срещу Ливърпул – 1:3 в София и успех с 1:0 на „Анфийлд”. След отпадането си ЦСКА се прехвърля в турнира за Купата на УЕФА, където за попадане в груповата фаза се изправя срещу Байер (Леверкузен). Голямата звезда на германския отбор е Димитър Бербатов, който на 1 януари 2001 година официално преминава на „БайАрена” именно от най-титулувания български клуб.

Първата среща е в Леверкузен на 15 септември. ЦСКА играе изключително стабилно и шокира немския си противник с победа 1:0 след гол на Йордан Тодоров. На реванша след две седмици „Армията” е претъпкан до краен предел, а Байер е с нов треньор.  Клаус Аугенталер е уволнен след първата среща и на българска земя „аспирините” са водени от Руди Фьолер.

Интересното е, че в София и двата отбора играят с резервните си екипи. От суеверие, че черният цвят им е помогнал в първата битка, "армейците" решават да заложат отново на него. Леверкузен и Митко пък са в.. синьо.

Двубоят е равностоен, но Бербатов сякаш нищо не играе. Статичен, някак си безжизнен е на терена. „Червените” постигат победа със същия резултат след точен удар с глава на Хидиуед след пас на Христо Янев и за първи път в историята си елиминират германски съперник.

След мача Бербо поздравява бившия си тим за успеха, но избягва въпроса „защо не се е представил на висота”.

Появяват се няколко слухове. Един от тях гласи, че преди двубоя Митко е бил заплашен от върли фенове на ЦСКА. Те го предупредили да не се натяга на игрището. Разбира се, няма кой да потвърди.

Близки до Бербатов твърдят друго. Че той, понеже е повече от чувствителен, се притеснил, стъпвайки на „Армията” с екипа на друг отбор. И въпреки че е професионалист, не успял да се раздаде и да разгърне качествата си. А самата публика тогава го приема повече от радушно по време на мача. С някои малки изключения...

Говори се и друго. Преди реванша Бербатов получил разтежение и играл на инжекции. Но помолил лекарите в Байер (Леверкузен) да не разпространяват новината, защото това щяло да прозвучи като негово оправдание.
ЯСЕН ЯВОРОВ/БЛИЦ СПОРТ

29 септември 2005 г.
Купа УЕФА, плейоф-реванш
ЦСКА – БАЙЕР (ЛЕВЕРКУЗЕН) 1:0
1:0 Хидиуед (67)
ЦСКА: Деян Максич, Радослав Забавник, Ибрахима Гай, Тиаго Силва, Валентин Илиев, Мурад Хидуед, Сергей Якирович, Христо Янев (90 -Гийом), Йордан Тодоров(78-Йордан Юруков), Емил Гъргоров, Велизар Димитров(86-Стойко Сакалиев).
БАЙЕР ЛЕВЕРКУЗЕН: Ханс Йорг Бут, Клеменс Фриц, Карстен Рамелов,
Роке Жуниор, Симон Ролфес (76-Марко Бабич), Гонсало Кастро (46 – Яцек Кжиновек),  Атирсон, Транкило Барнета (66-Паул Фрайер), Бернд Шнайдер, Андрей Воронин, Димитър Бербатов.