Бербатов приключи индийската си епопея през задния изход. Нацупен и неудовлетворен.

По-нацупени и  по-неудовлетворени обаче са индийците. Посрещнаха го като като цар, а го изпратиха по-зле и от пъдар. Както се пее в една песен от началото на прехода – човекът взе парите, каза: „Чакай малко”, хвана самолета, дръжте му следите.

И социалните мрежи го заляха с обиди. Не само нашите, а и индийските.  Барабар с вече бившите му съотборници, които го обявиха за саможивец и егоист. Феновете пък се почувстваха обидени, защото българинът – цитат на местен запалянко: „Прибра си парите, обеща ни победи и голове, но накрая се качи на самолета и обратно за България”.

Така след гръцкия ПАОК Бербатов се провали на още едно място – Индия.

Това е самата истина и който я оспори, значи не гледа обективно на нещата.

Но за да бъдем напълно обективни, ще теглим чертата,  връщайки се назад във времето. И като се върнем, можем спокойно да направим следното заключение: Залезът на футболиста Димитър Бербатов може да не е звезден, но цялостната му кариера е такава. На успял човек и на победител.

Митко остави трайна следа в Байер (Леверкузен), още по-трайна в Тотнъм и уникална в Манчестър Юнайтед. Това е самата истина. И който я оспори, значи или не разбира от футбол, или просто не харесва Бербо.

Купа на Лигата с „шпорите” и гол на финала, две титли на „Олд Трафорд”, две Суперкупи и една на Лигата, голмайстор на Висшата лига, а наскоро избраха хеттрика му срещу Ливърпул за най-великия в историята на най-популярното клубно първенство в света.

Само се замислете – след като Бербо си тръгна, „червените дяволи” и до днес нямат качествен централен нападател като него. Изключение направи единствено Робин ван Перси. А оттогава са изминали пет години.

В златните си сезони в Германия и в Англия Бербатов също взе парите и накрая също си хвана самолета. Но не каза: „Чакай малко”, а напротив - нижеше голове и влизаше в историята. Всъщност, той е там и ще остане там, макар залезът му да не е шампионски. Ама, като се замисли човек, повечето известни футболисти приключват по този начин кариерите си.

Не е толкова важно дали ветераните слизат от сцената с вдигната глава, по-важното е от каква сцена слизат. Тази на Бербо беше голяма, висока и от друго измерение... Съвсем скоро той ще слезе официално от нея и бъдете сигурни - няма да е нацупен и неудовлетворен.  
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ