Националният отбор на България по баскетбол допусна втора домакинска загуба в световните квалификации, след като отстъпи със 76:78 пред Чехия в мач, игран в "Арена Ботевград".

В предишния си двубой на родна земя тимът на Любомир Минчев беше надигран от Финландия, а след днешното поражение вече има в актива си 1 успех и 2 загуби Чехите остават начело на групата с пълен актив - 3 победи в 3 мача. 

В началните минути срещата бе изключително равностойна. При 9:9 обаче гостите вдигнаха оборотите и набързо поведоха със 17:9. България обаче демонстрира характер и в крайна сметка частта завърши 17:20 в полза на Чехия.

През втората част момчетата на Любомир Минчев демонстрираха изключително себераздаване и в крайна сметка на полувремето водеха с 48:37.

През второто полувреме гостите заиграха значително по-добре и в края на третата частта  двата отбора бяха разделени от само 2 точки преди заключителните 10 минути - 56:54 за България.

Последната четвърт започна лошо за "лъвовете". Постепенно обаче те намалиха неточностите и две минути преди края на мача резултатът бе равен - 71:71. Минута преди края резултатът отново беше равен при 74-74, след което и двата отбора пропуснаха по веднъж, а Блейк Шилб вкара за Чехия при оставащи 19 секунди. При последвалата размяна на нарушения и наказателни удари Чехия успя да се задържи напред и да спечели.

Павел Маринов записа 15 точки и 5 борби за отбора ни, а по 13 отбелязаха Станимир Маринов и Дий Бост, който подаде и 8 асистенции. В игра не влязоха само Асен Великов и Мартин Маринов, а всички останали се разписаха.

Яромир Бохачик наниза 24 точки за победителите, с 13 завърши Блейк Шилб, а 9 плюс 10 борби регистрира Ондържей Балвин.

В неделя трикольорите ще гонят реванш от финландците, като надеждата е, че тогава и Александър Везенков, който днес отсъства, ще бъде в състава.