Европейската комисия ще има крайната дума относно това дали Александър Везенков и Дий Бост ще получат право да играят за България на предстоящите световни квалификации, пише „Тема Спорт“. Към момента двамата няма да бъдат допуснати от клубните си отбори Барселона и Жалгирис, като причината за това е календарът на Евролигата. Оттам отказват да го променят, отлагайки два кръга през ноември и още толкова през февруари. По този начин биха могли да отворят прозорец, в който да се вместят националните състави за мачовете между 23 и 27 ноември, както и между 22 и 26 февруари догодина.

От европейската централа ФИБА отхвърлиха направеното в четвъртък контрапредложение от страна на Евролигата. То имаше за цел цялостна промяна на календара на квалификациите, премествайки ги през месец юли. Според федерацията обаче, въпросната оферта е била с цел единствено да отклони вниманието от проблема и няма как да бъде приета на сериозно.

ФИБА вече е сезирала Европейската комисия, която се очаква да излезе с окончателно становище по казуса, който не засяга само българския национален отбор, но и всички страни, които ще участват в квалификациите. Единственото сигурно е, че в тях няма да играят баскетболисти от НБА, тъй като ЕК няма възможност да влияе върху календара на Лигата отвъд океана.

Освен европейската централа, комисията е била сезирана вече и от 6 водещи държави на Стария континент, които застават твърдо зад ФИБА и срещу Евролигата. Става въпрос за Гърция, Германия, Италия, Русия, Испания и Турция. Те излязоха с обща петиция, в която настояват клубовете, играещи в комерсиалния турнир, да позволят на повиканите от федерациите баскетболисти, да бъдат пуснати да представят родините си. Те държат на предложението на ФИБА да бъде извършена корекция в календара на Евролигата, за да може това да се случи без последствия за нито една от засегнатите страни по казуса.

БЛИЦ СПОРТ припомня, че войната в европейския баскетбол между Евролигата и ФИБА Европа продължава вече година и половина. Основната причина беше, че европейската централа искаше да привлече най-добрите отбори на Стари континент в Шампионската лига, но те се оказаха обвързани с финансово по-силната Евролига. Последваха закани за изключване на отбори и национални федерации от ФИБА Европа, като дори имаше конкретни действия в тази посока. Войната временно беше потушена, но сега изглежда избухва с нова сила.