Звездата на националния отбор по баскетбол на България Александър Везенков се завърна на родна земя за предстоящите мачове от световните квалификации. Везенков кацна късно вечерта, като до последно се изчакваше дали ще бъде освободен от клубния си тим Барселона. Нашите започват участието си в квалификациите на утре от 19:00 часа в "Арена Ботевград" срещу Финландия.

“Беше много трудна седмица. Първоначално искам да благодаря на Барселона и на треньора, че ме пуснаха да дойда да играя. Те осъзнаха колко са важни за мен тези двубои. Искам да благодаря и на семейството ми и на приятелите, защото това наистина бе една много различна и трудна седмица.

Трябва да се намери баланса в комуникацията. Аз говорих с ръководството, те говориха с мен. До последно чакахме да разберем дали някой ще е контузен, дали ще има проблеми. Треньорът и ръководството много ми помогнаха, говорихме почти всеки ден. Те искаха да ме пуснат, след като осъзнаха колко е важно за мен това в психологически аспект. Мисля, че това беше най-доброто решение.

Много съм мотивиран за предстоящите квалификации. Виждам момчетата как тренират и че са готови. Не трябва да се пренавиваме. Отиваме да играем за първи път през сезона. Финландия също ще са без ключови играчи, но това не бива да не успокоява. Треньорът си знае най-добре работата и плановете. Вече говорих с момчетата и треньора и мисля, че ще изиграем един добър мач.

Много ще се радвам залата да е пълна в петък. Мисля, че може да се постигне. Показахме и ние, и феновете, че заслужаваме залата да е пълна, баскетболът да е на високо ниво и защо не това да е един добър старт за бъдещето. Най-хубавото за мен е, че играя в Ботевград, където са майка ми и баща ми. Хората ще са много важен фактор.

Не знам какви са очакванията на хората, но аз познавам Финландия. Знам, че имат играчи от Еврокъп, имат играчи, които са на много високо ниво. Макар че тримата най-добри на 99% няма да дойдат, Финландия си остава опасен отбор, с добра физика. Не трябва да ги подценяваме. Надявам се те да подценят нас.

В баскетбола са трудни нещата, но се надявам да се променят. Хората искат да гледат най-добрите и това заслужават”, завърши Везенков.