България победи Португалия с 91:65 в третата си предварителна квалификация за световното първенство в Китай през 2019 година. След успеха нашите се класираха за същинските квалификации. Остават ни само един мач – гостуване на Беларус.

„За мен най-хубавото се случи след мача. Толкова много деца чакаха за един автограф, за една снимка. Заради това играем баскетбол. Затова дойдох и затова се надявам да дойда и ноември, защото много ми се играе“, каза звездата и лидер на националния ни отбор Александър Везенков.

„Имах тежък сезон, в части от който не се радвах на баскетбола. Тук обаче всички се радваме на това, което правим. Да не забравим обаче, че има още един двубой. Харесва ми, че не сме отпуснати и че бяхме концентрирани максимално. Португалците също ни помогнаха малко, защото си мислеха, че могат да дойдат и да ни победят. Това ни даде още повече увереност. Казвам голямо “Браво” на треньорския щаб, на играчите и на всички, които се грижат за нас”, допълни крилото на Барселона.

Той коментира и появилият се казус с датите на следващите европейски квалификации, които ще бъдат по време на сезона. “Не всичко зависи от играчите и се надявам конфликтите на европейско ниво да приключат. Баскетболът вече е бизнес, но не трябва за забравяме за какво играем и мисля, че ноември ще стане както трябва. Искам да участвам в следващата фаза на квалификациите. Кой не иска да играе срещу тимове като Сърбия, Франция и Испания в “Арена Ботевград”?! Тогава може и да напълним залата. Искам да благодаря на хората, които дойдоха да ни подкрепят.“

А ето и какво каза за двубоя с Португалия: “Успешното начало ни спечели мача. Ние започнахме с 15:5 и спряхме тази комфортност, която имаха преди двубоя. Заиграхме по-освободено, имахме висок процент в стрелбата и това ни позволи да доиграем срещата, както трябва. Доста отбори, както на клубно, така и на национално ниво, залагат на стрелбата от тройката. Ние се опитваме и да сме агресивни в защита”, заяви Везенков.

Искаме да спечели и четвъртия мач и да приключим предквалификацията първи. Не знам дали е ключово за следващата фаза, но за нашето самочувствие е хубаво. Вече месец всеки от нас е далече от семейството си. Ние сме тук, за да направим едно нещо – да дадем максимума от себе си. Правим го, заради тези, които ни подкрепят, но и заради нас самите. Не мисля, че ще се отпуснем при визитата в Беларус”, коментира най-добрият млад баскетболист на България.