Легендарният баскетболен треньор Симеон Варчев от години носи болестта на Паркинсон. Сравнително преди кратко време състоянието му бе доста тревожно, но сега е по-добре.

"Малко трудно стигнаха лекарите до диагнозата Паркинсон. Първоначално бяха болки в лактите и ръцете. Всеки изказваше различни виждания. Годините минаваха и тези трептения се засилиха. Едно от изследванията показа, че болестта на Паркинсон при мен е на долните ми крайници. По едно време беше сериозно треперене, дори подскачане. Беше трудно и тежко", каза Симеон Варчев в БТВ.

На въпрос, промени ли се начинът му на живот, Варчев отговори: "Слава богу до депресия не съм стигал. Промени се обаче поведението и отношението на хората към мен. По-рано вследствие на професията и резултатите давах доста интервюта. След като започнах да треперя и да подскачам, телевизията вече не се интересуваше от мен, защото беше грозно, аз не можех да се гледам. Благодарение на академик Миланов вече не подскачам. Благодаря му, защото заедно с екипа му установиха диагноза и лечение. Сега съм с апарат и силното треперене изчезна, нервната система се поуспокои."

Симеон Варчев е роден на 7 август 1943 година в Разград. Още на 15 години играе за мъжкия отбор на Лудогорец в "Б" група. След отбиване на редовната си служба следва във ВИФ "Георги Димитров", играе една година в Миньор (Перник). След това Симеон Варчев се мести в Ямбол, където е треньор на местния тим до 1980 година. Впоследствие две години е начело на Балкан (Ботевград). От 1 септември 1982 година е във Варна. С Черно море печели три шампионски титли и три купи на страната. Варчев е начело на националния отбор в периода 1989-1993 година, като участва два пъти на европейските първенства. През 1992 г. е определен за треньор №1 на България, а осем години по-късно получава и признанието на варненските спортни журналисти, които го определят за специалист №1 на морската столица на ХХ век.