Когато един от най-великите в българския баскетбол те сравнява с един от най-великите в европейския и световен, а си само на 19 години! Какво ли се крие зад това?

Петко Маринов без съмнение е светило в българския баскетбол. Видял е всичко, но това което споделя за Йордан Минчев стряска. Да бъдеш като Дражен Петрович – световна баскетболна легенда, роден в Хърватия и загинал без време по магистралите на Германия след плеяда велики мачове.

Йордан Минчев е родом от Сливен, пише БТВ. На 10-годишна възраст за първи път влиза в зала и хваща баскетболната топка, а 8 години по-късно вече е част от състава на европейския клубен шампион Фенербахче Истанбул.

Най-шумната публика, най-великият треньор (Желко Орадович), колосален бюджет, мегабаскетболни звезди и шампионска титла на Европа – всичко това обединено в едно име - Фенербахче. Един от символите на турския спорт, клубът е доминант в последните години в европейския баскетбол, а Йордан Минчев е част от тази баскетболна лудост. Едва навършил пълнолетие Минчев подписва безпрецедентен 6-годишен договор с турския гранд. Дели една съблекалня с уникални играчи, слуша наставленията на Желко Обрадович.

"Някои може да се изсмеят, но това момче много ми напомня за Дражен Петрович - като движения, дори и визуално. Мисля че е изключителен талант, но трябва много много да играе и се радвам, че излиза такъв играч от нашия мъжки баскетбол," каза Петко Маринов за Минчев.

"Аз съм убеден, че предстои много важно Европейско за него, той ще бъде доминиращ играч, най-добрият. Като капитан ще поведе отбора и ще видим неговото израстване. Във Фенербахче той възмъжа," заяви селекционерът на младежкия национален отбор Константин Папазов за Минчев.

В момента Йордан Минчев играе за Академик (София), с който ще се подготвя за младежкото европейско първенство през лятото. Преди да се завърне у нас Фенербахче го даде два пъти под наем – във Вършац и МЗТ Скопие.