Игор Кокошков записа името си в историята на НБА. Той беше назначен за начело на Финикс Сънс. Така 46-годишният специалист става първият треньор в Лигата, роден извън Северна Америка. Сърбинът ще започне работата си при „слънцата“ след края на настоящия сезон, в който е ангажиран като помощник на Юта Джаз.

„Щастливи сме, че ще работим отново с Игор Кокошков. През кариерата си винаги е бил пионер. Беше първият неамерикански помощник-треньор в колежанското първенство и в НБА, а наскоро изведе Словения до триумф на европейското първенство, което е първата титла в историята на страната. Неговите отбори винаги са фокусирани върху развитието на играчите, креативността и успеха“, коментира генералният мениджър на Финикс Раян Макдона.

Сърбинът ще бъде 19-ият треньор в историята на „слънцата“. В момента той е в третия си сезон като асистент в Юта Джаз и общо 18-и като помощник-треньор в НБА. Работил е още за Лос Анджелис Клипърс, Детройт Пистънс, Финикс Сънс, Кливланд Кавалиърс и Орландо Меджик. През 2004 година с Детройт стана първият неамерикански асистент-треньор, станал шампион на НБА.

През 1999 година Игор Кокошков става първият европейски треньор, започнал работа в първата дивизия на американското колежанско първенство NCAA I. Тогава стана асистент на Куин Снайдър в тима на Университета в Мисури. От 18 юни 2010 година сърбинът има американски паспорт.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНИЯ В НБА