След екшъна в зала "Универсиада" преди няколко дни баскетболистите на Балкан сразиха у дома шампиона Левски Лукойл с 81:57 в зрелищно българско дерби във ФИБА Къп. Воденият от Небойша Видич си осигури убедителния успех след силна последна четвърт, въпреки че през цялата среща водеха в резултата. Участие за победителите не взе Танксли Ефианай, който е болен, а в игра се завърна Димитър Димитров.

По подобие на предните две срещи между двата тима „зелените“ започнаха по-уверено да трупат разлика и поведоха със 17:3 само за няколко минути. Постепенно гостите изравниха играта и резултатът след първата част бе заиграха по-добре и стопиха част от изоставането си, като след първата част Балкан водеше с 24:19.

Шампионите заиграха по-силно през втората четвърт, на почивката Балкан имаше аванс от 6 точки – 39:33.

Две тройки на Минков и Гаврилович в началото на второто полувреме отново изведоха „зелените“ напред с двуцифрена разлика. Левски Лукойл обаче възстанови равенството в частта след две успешни тройки на Рембърт и Захариев, а след това и резултата в мача при 50:50. До края на частта обаче Балкан отбеляза шест безответни точки и продължи да води.

Домакините направиха невероятна серия от 19:0 в последната четвърт, реализирайки общо пет тройки и поведоха с разлика от 23 точки. Няколко минути преди края агитката на гостите бе заобиколена от жандармерия, за да не се стига до сблъсъци след края на срещата, завършила с убедителен успех на „зелените“. Един от съдиите пък напусна терена, след като се контузи и не успя да продължи мача.

Най-резултатен за успеха бе Брандън Браун с 21 точки. За Левски Лукойл Патрик Рембърт отбеляза 19.

След победата си тимът от Ботевград е с баланс 2-1, запазвайки добри шансове за продължаване в следващата фаза. Поражението е трето за българския шампион, който все още няма успех във втората фаза на надпреварта.

В следващия кръг Балкан гостува на унгарскяи Алба Фехервар, а Левски Лукойл на Ирони Нес Циона в Израел.