Само в рамките на една нощ акциите на световния гигант за спортна екипировка „Nike” се срината с 1,6%, съобщава агенция „Ройтерс“. Причината за това на пръв поглед няма нищо общо с пазара на ценна книжа.

Поводът е проблем, който се случва много рядко, но този път беше видян от огромна телевизионна аудитория, която гледаше баскетболния мач от колежанското първенство между Дюк Блу Девилс и Северна Каролина Тар Хилс.

В 33-ата секунда звездата на Дюк Зион Уилямс се подхлъзва на паркета, маратонката му се къса, а баскетболистът получи контузия на коляното. Това се случи пред очите на бившия американски президент Барак Обама, който беше сред зрителите в залата.

18-годишният Уилямс, който е сред фаворитите да бъде избран под №1 в драфта на НБА през лятото, не успя да завърши мача заради контузията, а тимът му загуби срещата.

„Nike“ е доставчик на екипировката на „сините дяволи“ и има договор с университета Дюк за 12 години.

„Отделяме първостепенно внимание на качеството на нашите продукти. Това е единичен случай, но работим, за да не допуснем повтарянето му“, коментираха от компанията за спорта екипировка.

Гафът на „Nike“ не само отрази неблагоприятно на акциите на американската компания, но повиши цената на ценните книжа на основните й конкуренти. Акциите на „Adidas“ скочиха с 0,15%, а тези на „Puma“ с 1,63%.