Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде интервю пред агенция БЛИЦ. Повод да го потърсим станаха доста неща, случили се в последните дни. Женският Хасково 2012 се отказа от първенството, цялата треньорска комисия начело с Любомир Минчев подаде оставка. Помолихме Глушков да коментира и новия проект Левски Лукойл. Ето отговорите му:

-Господин Глушков, вашият коментар за отказването на Хасково 2012 от първенството?
-Много жалко, защото наистина клубът се превърна във фактор в последните години в женското първенство. Изпратиха ми имейл и ме уведомиха за решението им. Първата ми работа бе да се обадя на кмета на Хасково, за да го попитам дали е вярно. И той потвърди, след като бе получил същото писмо от клуба. Те посочват свои причини за решението си, но вероятно става въпрос за финансови такива. Наистина жалко.

-Какво ще се случи с тези баскетболистки, които бяха в отбора до вчера, ще останат ли на улицата?
-Знаете, че решението на Хасково 2012 дойде след края на срока за картотекиране. Т.е. правилата са такива, че до края на сезона тези момичета няма как да играят. ОБАЧЕ искам да подчертая, че сега е моментът тези, които се занимаваме с женски баскетбол, да излезем и да направим така, че тези състезателки да получат шанс и да бъдат картотекирани в други отбори.

-Редом с шокиращото отказване на Хасково 2012 заваляха оставки в мъжкото направление. Любомир Минчев подаде такава като председател на треньорската комисия и членовете го последваха.
-Първо искам да благодаря на Любомир Минчев и останалите, които са част от тази комисия. От две години обаче треньорската комисия е напълно отделна и независима от федерацията. Тоест, ние не се месим в избирането на председател и нейните членове. Предишната треньорска комисия беше към федерацията и бяхме критикувани, че нямало конкурси за селекционери на различните възрасти при подрастващите. Ето, сега направихме конкурси – подадоха си документи треньорите и УС избираше. Единствената ни забележка към настоящата комисия бе, че за да има конкурс, трябва да има по повече от една кандидатура за треньорските постове. Иначе излиза, че те предлагат един човек и ние сме принудени да го одобрим... А смятам, че членовете на УС и аз като президент също имаме мнение за техните предложение. Ако трябва да бъда честен, всички техни искания са били удовлетворени. Имам предвид искания, свързани с финансови въпроси. И не съм се месил в тяхната работа. Защото пак повтарям - те са независима комисия.

-Любомир Минчев обаче казва, че вие и федерацията не сте вярвали на треньорската комисия.
-Ако той казва така, значи и той също не ни вярва. Значи и той няма доверие към мен и УС. Може да се разсъждава и в тази посока.

-Какво следва от тук нататък в треньорската комисия?
-Трябва да проведат общо събрание на треньорите, на което да присъстват поне 51 треньори, за да има кворум. На него трябва да се обсъди оставката – да се приеме или не. Ако се приеме, да се избере нов председател, а след това и членове на тази комисия.

-Подадената оставка от страна на Любомир Минчев означава ли, че може да има напрежение и на поста му като национален селекционер?
-Не виждам връзка с работата му в националния отбор. Пак искам да се върна на вашите въпроси – никога не съм им поставял пречка в работата на хората в треньорската комисия. Тази година за първи път поисках да видя плановете на наставниците, които водят различните национални отбори. За да обсъдим заедно с тях различни важни въпроси, за да няма разминаване.

-В последните дни се зароди и полемика между Любомир Минчев и Тити Папазов относно новия отбор Левски Лукойл?
-Не виждам какво има да делят двамата. Моята препоръка е да не се занимават с дреболи, а да си гледат отборите. И нека оставим спонсорите, които и без това в българския баскетбол са малко, да решават къде и как ще инвестират парите си. Ако бяха много и се надпреварваха, е друга тема.

-Вашият коментар за новия проект Левски Лукойл?
-Има две неща. Едното е проектът в Правец, който е много важен, защото за първи път усещам, че младите момчета са доволни и искат да се реализират тук. Иска ми се сега те да предпочетат да се развиват в България, след като го има този отбор. Възрастта на момчетата съвпада с европейското до 20 години дивизия „Б“, на което сме домакини. При добра подготовка и заряд можем да се представим добре.
От друга страна ме радва и фактът, че в Левски Лукойл има предимно българи и те играят. Това беше и моята идея – във всеки отбор да има поне по един-двама българи, които да бъдат социално значими, да привличат публика, да запалят младите по баскетбола.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ