Първият двубой на баскетболните национали срещу Полша, който ще бъде изигран във Вроцлав, на практика ще бъде проведен в концертна зала. Именно такава е столетната "Хала Стулеция", която е част от програмата за защита на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Съоръжението разполага с уникална акустика и неслучайно е избрано от полска страна да служи за домакинствата на Полша от група "D" на Евробаскет 2009, информира Sportal. Очаква се утре вечер, когато е първата среща между "Дружина Полска" и България, съоръжението с капацитет от 6600 седящи места, да се пръска по шефовете, а полската публика да се скъса от викане за своите любимци.

Мачът на откриването на 36-ото eвропейско първенство е в понеделник (7 септември) от 19:15 часа във Вроцлав. Срещата ще бъде излъчена пряко по БНТ САТ.

По-неприятно впечатление направи обаче продължаващата реставрация на фасадата на залата. Обектът е опасан от скелета, а възстановителните работи текат с пълна сила на фона на вътрешното оформление, което е перфектно. Друг по-непопулярен елемент е позиционирането на съблекалните, баните и тоалетните. На практика те се намират извън самото съоръжение, тъй като като замисъл в него никога първоначално не е било предвиждано да се състоят спортни прояви.

Този факт до известна степен е шокиращ най-малкото за българските представители. Причината са миналогодишните цигании, на които бяха поставени българските национали по време на гостуването на Унгария през септември. Тогава България игра срещу маджарите в смешната заличка в градчето Шалготарян, намиращо се на 150 км. от столицата Будапеща. Баскетболистите спяха в мизерен хотел, в който в стаите вместо завеси имаше найлони и като цяло не бяха налице елементарни условия за пребиваване. За щастие в момента условията са доста по-добри, но част от решенията на организаторите определено будят недоумение. /БЛИЦ