Изключително революционно решение взеха хърватският Цедевита (Загреб) и словенският Олимпия (Любляна). За първи път в историята на баскетбола два клуба от различни държави се обединиха в един.

Новият тим ще носи името Цедевита Олимпия (Любляна). Клубът ще участва в Еврокъп и Адриатическата лига, но няма да бъде част от първия кръг на първенството на Словения. За момента не е ясно как стои въпроса с участието в хърватския шампионат.

„Това е революционно решение. За първи път в историята два професионални клуба от две различни държави се обединяват“, коментира президентът на Цедевита Емил Тедески.

Цедевита (Загреб) е основан през 1991 година и през историята си е спечелил пет шампионски титли на Хърватия,седем пъти триумфира с националната купа и два пъти със Суперкупата.

Баскетболният Олимпия (Любляна) е създаден през 1946 г. И е 17-кратен шампион на Словения, 20 пъти печели Купата на Словения и осем пъти суперкупата. Един път е ставал шампион на Адриатическата лига и шест пъти на Югославия.