Ръководството на федерацията по баскетбол започна масирана акция по лобиране за освобождаването на двама национали. Става въпрос за Александър Везенков и Дий Бост, които играят в тимове, участници в Евролигата.

Заради спора между Евролигата и ФИБА Европа клубните тимове имат право да задържат играчите си и въобще не са длъжни да ги пускат за предстоящите европейски квалификации на националните отбори. Така продължава възможността България да е без Везенков и Бост за двубоите с Финландия, Исландия и Чехия.

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков подготви писма до посланиците на Испания и Литва у нас с молба за съдействие. В Испания (Барселона) и Литва (Жалгирис) играят съответно Везенков и Дий Бост. Със случая бе запознат и еврокомисарят Мария Габриел.

Глушков говори и потърси съдействието и на генералния секретар на ФИБА Камил Новак. Писмо с молба за съдействие от страна на министрите на спорта на Испания и Литва ще изпрати и българският министър на младежта и спорта Красен Кралев.