Най-голямата ни баскетболна звезда Александър Везенков коментира доста актуални и по-стари теми заедно с баща си Сашо. Двамата бяха гости в предаването "Преди обед" на BTV.

22-годишният ни баскетболист призна, че ще обсъди опциите за бъдещето си със семейството си в следващите дни и ще вземе решение къде ще продължи кариерата си. След раздялата с Барселона интерес към него, според медиите в Европа, проявяват Олимпиакос, Панатинайкос, Анадолу Ефес, Валенсия, УНИКС Казан и дори Цедевита, чийто треньор е един от бившите наставници на каталунците Сито Алонсо. 

„Ще видим. Има няколко дни, в които ще вземем решение с моето семейство и моя агент. Важното е, че има опции", заяви крилото.

"Това е началото на един дълъг път, в който ще има много трудности, но трябва да си търпелив, защото в началото има много трудни моменти. Трябва да си силен психически, за да може да оцелееш. Има играчи на по 31-32 години, които искат да печелят още. Аз все още нищо не съм постигнал до този момент", допълни Александър Везенков на въпрос, защо самият той казва, че все още нищо не е постигнал в кариерата си.

„Този сезон беше малко като влакче на ужасите. Сезонът започна много хубаво, със силни изяви и после изведнъж... тези два месеца, в които не играх, ми бяха много тежки“, каза още баскетболистът.

На въпрос, колко най-дълго е живял в България, Везенков-младши отговори: „Два месеца... Когато се връщам през лятото по време на почивката. Навсякъде се чувствам хубаво – в Кипър живее сестра ми с племенничката ми. Там съм израснал, живях 14 години. В Гърция прекарах пет много хубави години. В България живее моето семейство, близки и роднини.“

"Всеки млад баскетболист иска да отиде в НБА. Това е една мечта, но искам да отида там, когато съм напълно готов и ще бъда пълноценен за отбора. В момента не се чувствам готов. Говорих и с отбора, те също смятат, че трябва да остана в Европа. И аз го искам. В бъдеще ще дойде и момента за НБА",  коментира българинът, чиито права за лигата отвъд океана държи Бруклин.

Бащата Сашо Везенков разказа и за началото на Везенков-младши в Арис: „При него се получи така, че Арис имаше забрана онв ФИБА да картотекира играчи и взеха юноши от школата. Тогава той влезе в мъжкия отбор, стана MVP в Гърция и тогава дойде предложението от Барселона. Ние въобще не сме мислили той да напуска Солун. Тогава му казах – моето момче, ти си невероятен късметлия. Дойде треньор, който застана зад теб, а сега те иска Барселона. Обаче, когато се решаваше за оставането му в Арис никой от клуба не се свърза с нас. Аз съм изненадан, че тогава от Гърция и по-точно от Арис оставиха нещата така да си вървят. Даже започнаха да ни звънят да освобождаваме апартамента. Сашко каза – тате, не не, недей да бързаме. Когато вече трябваше да подпишем с Барселона, Сашко звънна на треньора Прифтис и му каза: „Тренер, подписваме с Барселона.“ И тук е моето учудавне, че клуб от ранга на Арис с такава история продаде две момчета – Сашко и още един негов съотборник, за по 300 хиляди евро. Не знам каква беше причината и защо го направиха. Така не се прави история и не се продължава история. Искам да попитам Арис и всички, които бяха в ръководоството – защо го направиха и защо си продадоха момчетата преди да са направили нещо за клуба... Нека те да отговорят.

„Най-особеното се случва в момента. Треньорът, който миналата година го извади от състава – Сито Алонсо, не знам поради какви причини, сега е един от първите кандидати да го вземе в Цедевита (Хърватия). Изненадан съм. Как може някой, който те вади от състава... сега праща съобщения, пита го има ли желание да отиде при него...

Сашо Везенков се върна и към кариерата си в Балкан (Ботевград), с който е три пъти шампион и три пъти носител на купата на България: „Ботевград е изключителен баскетболен град. Ако ние играехме от 18:00 часа, към 14:30 часа залата беше пълна с 1000 души и още толкова отвън, целият град живееше с това, не се работеше...“