Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол Любомир Минчев даде пресконференция след края на предварителните квалификации. Нашите записаха четири победи от четири мача и се класираха за същинската фаза на квалификациите за световното първенство през 2019 година в Китай.

„Има една такава приказка – добре е, но може и да е по-добре. Винаги има нещо, което може да се желае още повече. Мен ме радва това, че успяхме да спечелим и четирите мача. Имах опасения за последния да не бъдем по-отпуснати. Победихме доста категорично. Радвам се за тези победи и играта, която показахме. От друга страна, аз съм човек, който стои винаги на земята и съм реалист. Знам, че това не е кой знае колко голям успех. Да не забравяме обаче, че срещу точно тези противници, които са от нашето ниво, преди години сме имали проблеми. Рядко съм доволен, но сега наистина е така – от победите, играта и най-вече от атмосферата вътре в отбора.“, заяви Минчев.

„Нормално е да се борим да преминем и следващата фаза. Това ще бъде и целта ни. Има доста тежки групи, но и такива, които са по силите ни. Нямам предпочитания за групите, да не е някоя убийствена само, защото тогава е по-трудно“, добави той.

Минчев обясни и мотивите си за решението да не повика някои играчи в националния отбор. „Когато обявявах състава, бях 100% убеден, че много хора ще останат изненадани и силно ще бъда критикуван, че не съм повикал някои играчи. Когато събереш прекалено много звезди и играчи, които имат водеща роля, става трудно и неясно за всички кой каква роля има в отбора. Предпочетох, предвид и малкия брой мачове и времето за подготовка, да избера играчите, на които ще се доверя и които ще имат основната роля, затова някои останаха извън състава. В миналото е имало доста случаи, в които всички са събрани и после всички са сърдити. Никой не е доволен и треньорът винаги е имал проблеми. От тази гледна точка смятам, че съм постъпил правилно. Състезателите, на които съм се доверил, си изиграха добре ролята. Не говоря само за водещите играчи, а за всички. Това е едно от нещата, които са необходими за добра химия в отбора – всеки си знае ролята и си я изпълнява.“, заяви Минчев.

„Засега планирам да разчитам същите играчи, но ще бъде много важно кой в каква форма ще се намира, както и дали няма контузени. Не мислим за вариант, в който ще бъдем със или без Дий Бост и Александър Везенков, тъй като чакаме окончателното решение. За следващите квалификации няма да има време за подготовка, така че най-важното е кой в каква форма ще бъде преди срещите", допълни Минчев.