Реал (Мадрид) спечели купата на големия международен баскетболен турнир за юноши до 16-годишна възраст София Vivacom Cup 2019, провел се в зала "Универсиада". Испанците записаха три поредни победи и безапелационно грабнаха трофея. Тяхната звезда - българинът Константин Костадинов, бе отличен с приза за „Най-полезен играч“. Надпреварата бе част от инициатива София - европейска столица на спорта.

В последния мач Реал прегази и младите надежди на Байерн (Мюнхен) с близо 50 точки разлика за крайното 93:55. Преди това Сърбия надигра Буба и така си осигури второто място, като изпрати българите на четвърта позиция в крайното класиране. Бронзовите медали бяха за германците, в които също се отличи с класни изяви друг наш млад талант Иван Борисов.

В първите мачове от турнира в петък Реал (Мадрид) прегази сборния тим на Сърбия със 110:62, а много оспорвана бе срещата между Буба и Байерн, в която българският отбор се наложи с 84:80. В събота Байерн надигра трудно Сърбия с 82:78, докато "кралете" продължиха победния си ход с успех на Буба със 78:50.

Призьорите бяха поздравени от президента на БФ Баскетбол Георги Глушков, който получи специален плакет по случай отбелязването на 100 години баскетбол в България. Успех на младите баскетболисти пожела и Мануел Марков, изпълнителен директор на Буба баскет, който призова присъстващите да приветстват отново младите български таланти и титуляри на европейските грандове Константин Костадинов и Иван Борисов.

Турнирът предизвика огромен интерес, като на периоди залата бе препълнена, нещо, което се случва рядко на мачове при мъжете.

15-годишният Костадинов е част от школата на Реал (Мадрид) от 2016-а. Големият талант е родом от Бургас, юноша на Делфин (Бургас).