Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон призна превъзходството на съперника на България – Полша, в първия мач на европейското първенство, загубен от "трикольорите" със 78:90.

"Поздравявам поляците. Заслужаваха победата. Желая им късмет в бъдеще също така. Играха по-добре от нас през повечето време. Готвиш се за европейското 6 седмици и после губиш от онова, за което си се подготвял от началото. Позволихме много бързи пробиви, за които знаехме, че ако им позволим, това ще ни убие. Разликата в първата част дойде именно от това и няколко добри стрелби. Това не са оправдания, това е баскетболът. Понякога успяваш повече, друг път – по-малко. И те са се подготвили добре за нас. Те бяха по-добри и заслужаваха победата", коментира Пини Гершон на пресконференцията след двубоя.

"За мен не е изненада силната игра на Игнерски, той е добър състезател, ключов играч. Просто не успяхме да го спрем", добави още Пини по повод един от най-резултатните за домакините в срещата – Михал Игнерски, който вкара 22 точки.

Гершон отговори и на въпрос на полски журналист за бъдещето на Мачей Лампе в Макаби (Тел Авив): "Дадох му достатъчно самочувствие днес и се надявам да ми помага цяла година."

"Имаме шансове срещу Турция, ако играем нашата си игра и не им позволим да овладеят двубоя", заяви още старши треньорът на българския състав по баскетбол, цитиран от "Гонг". Днес от 22:15 часа селекцията на Пини Гершон излиза във втората си среща от група "D" срещу Турция. Южните ни съседи тръгнаха с победа на Евробаскет 2009, след като снощи надделяха с 84:76 над Литва. /БЛИЦ