Вторият финален мач между баскетболните Левски Лукойл и Балкан (Ботевград) бе прекратен при резултат 66:59 за домакините 3:01 минути преди края на двубоя.

С това мнозина определиха краят на българския баскетбол. Вероятно никога в историята на играта у нас не се бе случвало подобно нещо. Срещата не бе доиграна, което ще се случи в четвъртък от 18:00 часа отново в „Универсиада“, но БЕЗ ПУБЛИКА.

Краят на българския баскетбол може да се отрази и в един кадър, който втрещи всички, които са го забелязали. Подобие на бесило, направено от тел, се размахваше в залата! То бе видяно от единия от американците от Балкан (Ботевград), който не сдържа нервите си и логично полудя.

Преди това обаче скандалът назряваше още от края на първото полувреме. Още тогава срещата бе прекратена за няколко минути, но някак си ситуацията бе овладяна. Причината за прекратяването бе агитката на Левски Лукойл, която бе настанена точно зад скамейката на Балкан. Няма спор, че настаняването на агитката точно на това място породи целия скандал и не е ясно защо бе допуснато да бъде там. Явно през цялото време „сините“ ултраси са провокирали гостите, които не издържаха и дори заплашиха, че напускат игрището и няма да доиграят срещата.

Второто полувреме започна, но никой се се вслуша в призивите феновете да бъдат изместени от това място. Е, мръднаха се няколко метра по-встрани, но останаха на същото място и продължиха с действията си. Така се стигна до оставащите три минути до края на двубоя, когато положението стана неудържимо. Започна хвърляне на всякакви предмети – бутилки, хавлии. От агитката на Левски полетя дръжка от знаме, бе провисено бесило, а играч на Балкан бе готов да отвърне с атака със стол. Истината е, че се вижда как и масажистът на Балкан хвърля бутилка към агитката на Левски Лукойл.

Това принуди съдиите да прекратят срещата, а играчите на Балкан да се приберат в съблекалните.

Условието на реферите срещата да продължи бе цялата зала да остане празна. Агитката на Левски Лукойл се изнесе, но феновете на Балкан останаха на трибуната. Кметът Иван Гавалюгов защити съгражданите си, казвайки, че те с нищо не са провокирали скандала и няма да излязат.

Така се стигна до решението срещата да се доиграе в четвъртък, но вече без публика.

За съжаление ще се окажа лош пророк. Преди няколко седмици казах на президента на федерацията Георги Глушков, че някоя от полуфиналните или финалните срещи няма да завърши. Е, случи се!!! Тогава си мислех, че съдиите ще оклепат някой мач и ще стане беля. Днес не бяха съдиите, но се случи. И прекратеният двубой между Левски Лукойл и Балкан ще бъде най-малкото, което ни чака от тук нататък.

Преди няколко години имаше прекратен мач между Черно море и Балкан (всъщност, днешният дежурен делегат Борислав Пелтеков тогава бе съдия точно на прекратения двубой между Черно море и Балкан. И много добре знае защо срещата не завърши). След това имаше и друг инцидент - на Левски - Партизан от Адриатическата лига (пак заради същите лумпени от "синята" агитка. Те не са само в тази агитка, има ги във всички и дерибействат. Никой не ги пипа с пръст, просто защото са удобни...

Преди няколко месеца за малко да се стигне до страшно меле в Ботевград на Балкан - Левски. Тогава 5-6 чичковци гледаха като облъчени, когато феновете на Балкан тръгнаха да атакуват Тити Папазов. Тогава всичко се размина и сякаш Господ спря нещо страшно.

Днес се стигна и до това. Като по чудо нямаше разбити глави и дори смъртен случай. Защото летяха колове, дръжки на знамена и какво ли още не. 

Но и това ще стане, ако цялата агония продължи по този начин. Въпроси много и съвсем скоро ще ги зададем. Не че има кой да отговори. Федерацията, Националната баскетболна лига, клубовете, съдиите, треньорите, играчите, феновете. Всички те имат вина, за да се стигне до тук - убийството на уж най-интелигентния спорт.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ