Първият ден на БУБА Къп "Емануил Божков" премина с много интересни баскетболни мачове и емоционално откриване. Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков отправи пожелание към малките състезатели за успешен турнир, като приветства тима на Казерта на италиански език.

Видният политик Вили Лилков сподели след това спомените си за основателя на турнира Емануил Божков, отишъл си внезапно през юни. От тази година, в деветото си издание БУБА Къп ще носи и неговото име в почит към паметта му.

"Ние не бяхме съотборници с Емануил Божков, но от деца се срещахме по терените, той в ЦСКА, аз с екипа на Химик Видин. Много често ЦСКА ни разочароваше, загубихме няколко финала с 1-2 точки, после им го връщахме. Запомнил съм го като едно момче, което не броеше своите точки в играта, но не пестеше своите усилия. Рядко отговорен и рядък спортсмен. Човек, който поемаше винаги отговорността за мача в последните секунди.

Емо бе същият и в отбора на Техническия университет и в Спортист Кремиковци. Около него винаги се въртеше играта и носеше морала на отбора. Човек, който понасяше загубите достойно и бе джентълмен, когато побеждаваше. За мен особено ценното е, че и след края на кариерата си продължи да помага на българския баскетбол, и то там, където много малко хора си позволяват - в детско-юношеския баскетбол.

За мен преждевременната му загуба е огромна загуба за българския баскетбол и за БУБА. Напълно достойно турнирът на БУБА с международно участие носи името му", каза Лилков.

Резултатите от първия ден на БУБА Къп "Емануил Божков":
ЦСКА - Фока 33-70
Казерта - БУБА 66-29
Дан Дачиян - МЗТ 60-47
Фока - Казерта 57-54
МЗТ - ЦСКА 62-29

Мачовете продължават в събота и неделя, а закриването е в неделя в 13:30 часа.