Дунав Еконт най-после записа победа в Европа, надделявайки с 56:44 над Цървена звезда (Сърбия). Това бе първи успех за тима от Русе в група "С" на европейския клубен турнир по баскетбол за жени "Еврокъп". Русенци чакаха до седмия си опит на европейската сцена, за да се поздравят с успеха. 

Миналата година Дунав Еконт участва в "Еврокъп", но загуби в двете си срещи в предварителния кръг и отпадна, докато през тази кампания успя да спечели мач след четири последователни поражения. Тази вечер в Русе бе надигран белградския Цървена Звезда с 56:44 и по този начин баскетболистките на Дунав съхраниха шансовете си за участие в следващата фаза на състезанието. Те обаче са минимални и минават през задължителна победа следващата сряда над Ривас Екополис в Испания.

Евентуален успех ще увеличи шансовете на Дунав Еконт да се класират на трета позиция в групата и попаднат сред 32-та отбора в следващата фаза като един от най-добрите осем отбора от 12 групи, заели тези трети места. Вариант за класиране сред първите два тима в група "С" на ФИБА Еврокъп няма, информира bulgarianbasket. Загуба в този последен мач срещу Ривас Екополис ще прати русенския тим на последно място в групата и окончателно отпадане от надпреварата.

Днес бе паметен ден за русенския баскетбол и датата 20.11.2008 г. ще остане записана с главни букви в неговата история. Победата на Дунав Еконт е първата баскетболна такава на русенски отбор в Европа. За този успех най-много допринесоха Зорница Костова с 13 точки, 5 борби и 3 отнети топки. Ана Римпова и Наталия Топалова добавиха по 10 точки, въпреки че последната ги вкара всичките през първите 20 минути игра.

За гостенките този път нито една състезателка не успя да завърши с двуцифрен точков актив като с най-много точки се отличи Ива Роглич – 9 плюс 15 борби. Русенският тим стреля едва 25 % от зоната за 3 точки (4 от 16), но гостите от Цървена Звезда бяха още по-трагични – само 7 % и 1 успешен от 17 опита. В последния кръг както вече споменахме Дунав Еконт гостува на Ривас Екополис, докато Цървена Звезда ще пътува до Израел за мач с вече спечелилия групата тим на Елицур Рамла. /БЛИЦ

Пълна статистика на мача Дунав Еконт - Цървена звезда 

Програма и резултати в група "C"

Временни класирания във всички групи на "Еврокъп"