Баскетболистите на Балкан спечелиха драматично със 71:69 при визитата си на Левски Лукойл в първата среща от финалната серия в НБЛ и поведоха в битката за титлата.

Двата тима се срещнаха пет пъти през сезона преди финала, като в три от случаите победите бяха за Балкан, а в два - за Левски Лукойл. В мачовете за първенство ботевградчани спечелиха на два пъти, а за Купата триумфираха веднъж. Левски Лукойл записа по един успех и в двата турнира, елиминирайки Балкан за Купата на четвъртфинал.

“Сините” имат домакинско предимство в серията, след като завършиха редовния сезон на първа позиция. След това в плейофите баскетболистите на Тити Папазов елиминираха последователно Черно море Тича с 2-0 успеха в четвъртфиналите и Рилски спортист с 3-1 победи в полуфиналите. Балкан финишира четвърти в редовния сезон и досега отстрани Академик (София) с 2-0 на четвъртфиналите и Академик Бултекс 99 (Пловдив) с 3-1 в полуфиналната серия.

Първата среща от финалната серия бе доста оспорвана. Домакините водеха с 13:6 три минути преди края на първата четвърт, но след края ѝ тя се смали на три точки при 19:16. Играчите на Тити Папазов продължиха да имат инициативата и в средата на втората част имаха аванс от девет точки – 29:20. На полувремето двата отбора се прибраха за почивка при 34:28.

В третата част Левски Лукойл поведе с двуцифрена разлика при 44:33, но след две поредни тройки Балкан намали до 44:39. Преди финалната четвърт „сините” имаха аванс от седем точки при 52:45.

Левски Лукойл изпадна в криза през последната част и след 15 поредни точки за гостите те обърнаха резултата – 52:60. „Сините” се доближиха до точка при 59:60 и 62:53 след тройка на Аврамов. Точно 20 секунди преди края резултатът бе 67:68 и драмата бе пълна. Петков вкара един от два наказателни удара за 67:69, но след кош на Маринов се стигна до равенство 69:69 при оставащи 9.1 секунди. След това „сините” извършиха нарушение и ДиВон Уошингтън отбеляза двата наказателни удара, с което донесе победата за Балкан – 69:71.

Венцислав Петков бе най-резултатен за победителите с 20 точки. С "дабъл-дабъл" се отличи ДиВон Уошингтън - 13 точки и 11 борби. Дейвид Хоутън отбеляза 12 точки, а 11 реализира Христо Захариев.

За Левски Лукойл Станимир Маринов отбеляза 19 точки. Божидар Аврамов вкара 14 точки, Кийт Клантън отбеляза 12, а Неманя Милошевич наниза 10.