Националният отбор на България загуби със 75:81 при визитата си на Чехия в последния си мач от първата груповата фаза на квалификациите за Световното първенство по баскетбол в Китай през 2019 година. Въпреки загубата националите ни ще участват в следващата фаза благодарение на победата на Финландия срещу Исландия в Хелзинки с 91:77.

От групата за срещата в Чехия отпаднаха контузените Павел Маринов и Чавдар Костов. Маринов е с травма още от присъединяването си към тима, като успя да направи само една тренировка с отбора. Костов получи натъртване в първата контрола срещу Тунис в София и също не игра.

България поведе с 10:2, но домакините наваксаха изоставането си и постепенно взеха превес, а във втората и третата четвърт натрупаха преднина. В последните минути от третата и началото на последната част националите ни позволи разликата да скочи до 16 точки. Едва във финалните минути българите опитаха щурм и след три тройки се доближиха на 2-3 точки от противника. Чехите обаче не допуснаха изненада и ликуваха с победата.

Блейк Шилб завърши с 20 точки за успеха, 17 добави Войчех Хрубан. Божидар Аврамов вкара 15, Христо Захариев приключи с 14 точки за България, Александър Везенков записа 11 точки и 10 борби.

След загубата си България зае трето място в групата, но ще влезе без нито една победа в следващата фаза и група К, след като се наложи само над последния Исландия. Чехите финишират първи в групата само с едно поражение.