Изненадващо уволненият от баскетболния ЦСКА Росен Барчовски се срещна днес с представителите на медиите в Пресклуб “България”. Той подробно разказа за случилото се в ЦСКА и алармира за ситуацията в клуба, която е изключително тежка.

“Беше ми много трудно да запазя мълчание. Причината да не говоря веднага беше, че трябваше да говоря първо с адвоката си”, бяха първите думи на Барчовски.

“Ситуацията в клуба е много тежка. Не знам дали въобще е поправима. Ще ви разкажа нещата до края, така както се развиха на 5 ноември. Като седнах тези дни да си подготвям експозето, което да разкажа пред вас реших, че трябва да кажа повече подробности. Стигнах до 12-а страница, мога да пиша още много. Не знам дали ще имам време да ви разкажа всичко. Миналата сряда най-после успях да се срещна с тъй наречените ръководители на ЦСКА Стерянопулос и Прелевич. Една среща, която исках най-малко от две седмици. Желаех да разговаряме по няколко въпроса, и то сериозно - за катастрофалното положени на залата, за която нищо не се правеше, за състоянието на мъжкия отбор и за моето лично положение. Отидох на срещата с едно консултивно предложение, с което исках да покажа лоялност към клуба и разбиране към финансовото положение, то беше видно, че е тежко.

Започнах разговора с двамата, водехме го на английски език. До този момент винаги говорихме с преводачка – една от неговите секретарки. Така и не знам в тази година и половина дали сме се разбирали добре, но сега се разбирахме отлично. Предложих да ми бъде предоговорена личната заплата в мой ущърб, и то сериозен. Освен това носих и един рекламен договор, който бях уредил лично, с една българска компания. Но вместо това чух следните думи – Стерянопулос каза, че в последната година всички врати били затваряни за него. Не откликвали никакви спонсори, никакви рекламодатели и причина за това било много лошите писания по вестниците за него. Същото продължавало и сега и понеже така не можело и понеже като ръководител на ЦСКА трябвало да направи нещо. Не можел да смени отбора или няколко играчи, тъй като сме нямали и затова решил да смени треньора. Така се правело по Европа. Не знаел дали това е добър ход. Смятал, че може и нищо да не се получи, но трябвало да предизвика шок. И ако нищо не продължавало нататък, щял да изостави отбора и да си давал парите на други места. Бях много изненадан, не бях подготвен за такъв развой. Успях все пак да го попитан дали смятам, че когато ме смени мен отбора ще заиграе много добре, ще стане страхотен бук и ще се появят спонсори. Той ми каза, че не смята, обаче бил длъжен да предприеме нещо.

Попитах го какво ми предлага, за да се разделим. Все пак не съм получавал заплата общо 8 месеца. Един път взех пари януари, както и през септември. Той ми каза, че нищо не може да ми предложи, щял да мисли няколко дни. И аз да съм мислел как може да се разделим, но пък искал да продължим нашето сътрудничество, бил доволен от работата, благодарял ми. Предложи ми супер наглости от типа да отидем заедно на мача с Ямбол и да седнем на трибуната. Предложи ми някакъв лист от поредните пасквили, които сте виждали в сайта на ЦСКА десетократно, в който аз се съгласявам да се разделим по взаимно съгласие – без нищо. Разбира се отказах да го подпиша. Треснах вратата и си тръгнах възмутен. Прелевич ми каза още, че не иска повече да се появявам на тренировка и да водя мачовете. Съобщи ми още, че треньор ще бъде моя помощник Ивайло Желев, който между другото ми го назначиха. Момчето е много сериозно, но сега не искам да го коментирам. Прелевич отишъл на тренировката и обявил на отбора, че сме решили да се разделим по взаимно съгласие. На някои хора дори казал, че съм си тръгнал сам. Това ви е известно, не е тайна вече, че беше първата среща на някой от ръководството с отбора. Стерянопулос се е срещал с тима заедно на втория или третия ден, когато доведе семейството си от Гърция и се снима с отбора в зала “Христо Ботев”. Повече нито веднъж не е заставал пред момчетата, ей така, поне добър ден да каже. Прелевич нито един път не е заставал пред отбора, освен случая, в който обяви, че сме се разделили по взаимно съгласие. Единственото, което правеше беше да се среща с играчите поотделно, да ги притиска с разни декларации, или да подписват дългогодишни договори с неадекватно ниско заплащане и т.н. След което се срещнах с адвокатката си. Тя ми предложи да поискаме извънсъдебно споразумение – само за личните ми условия. Писмено му предложих по и-мейла такова нещо, като го предупредих за последствията. Не получих отговор”, разказва Барчовски.

Треньорът разясни още, че напрежението между него и ръководството е от много отдавна. “Стерянопулос дойде и стана собственик на клуба лятото на 2007-а. Спомняте си цялата история с Коен. Поиска от мен да му дам целия клуб. След Коен аз регистрирах ЦСКА, започнах да търся пари, спонсори. Почуках на много врати. Лучано се опита да направи нещо. Помогна, даде малко пари в началото, за което му благодаря. Вие подхождахте с насмешка на тази работа, но аз не. Стерянопулос пожела от мен да получи на 100% акциите, без да ми предложи нито една. Поне символично, мисля че заслужавам. Реших да го направя, защото знам, че много трудно се намират спонсори. Функционирахме 5 месеца много добре, до началото на февруари. Управлявах ЦСКА и като мениджър, и като треньор. В неговата фирма няма един човек, който да има грам понятие от спорт. Опитваше се да движи нещата едно младо момиче, 26-годишно. То се мъчеше през цялото време. Съжалявах я, защото виждах както става. Но въпреки това за кратко време направихме отбор, който започна да играе добре и в един момент направихме поредица от победи, включително две срещу Левски. Класирахме се на финал за купата и направихме заявка за призови места. Щяхме да вземем медали, ако нещата бяха продължили по този начин. От февруари спря плащането. Скандалите започнаха преди купата, в началото на март. Излезе информация от клуба, от някои състезатели, основно от Джош Уошингтън. Цялата истерия започна от там. Бях обвинен, че съм в основата на всичко това, като върха на наглостта беше Прелевич, който ми каза, че това нещо идва от мен, тъй като съм се застраховал при евентуални неуспехи. После историята ви е ясна – гонене на играчи, избирателно плащане, по някакъв невероятен критерий. Не се даваха пари на треньорите, на капитана, а се плащаше на по-младите, както и на чужденците. Добре, че вече имах представа с какви хора работя и започнах да си разговарям с тях писмено. Първо му написах писмо на гръцки език. Намерих преводачка, за да го преведе точно, защото вече се съмнявах дали си говорим на нормален език. Последва негов отговор – писмо със 7-8 обвинения, това се случва през май. Текста му започваше така: Росене, изненадан прочетох и-мейла на гръцки език, който знам, че не разбираш и затова ще очаквам да ми отговориш дали това, което е написано наистина са твои думи или съчинения на господина или госпожата, които са го написали”, написал Стерянопулос до Барчовски.

Треньорът прочете и обвиненията, изпратени му от гърка. “Като спортен директор до официалното поемане на тази длъжност от г-н Прелевич, какви действия си предприел и с кои фирми си разговарял, за да се помогне на отбора. Като чужденец знаеше много добре, че нямам необходимите контакти и връзки, а доколкото знам от теб през сезон 2005/06 по този начин си издържал ЦСКА”, написал гръцкият бос до Барчовски.

Треньорът е възмутен от обвинението, че не е намерил пари и продължава с четенето на писмото, което му е пратил Стерянопулос: “Поради какви причини (б.р. – Барчовски казва да наострим слух, защото това е върха) от всички твои приятели и близки, които “обичат” ЦСКА, и които ти предложи и ни запозна, и даде гаранция, че са хора, с които работиш над 10 години, и по-конкретно двама журналисти – Влади Лазарова и Миляна Велева, човекът създал официалния сайт на клуба - Станимир. Как е възможно точно тези хора да саботират отбора, мен и Прелевич. Как е възможно всички гореспоменати личности от първия ден на престоя на Прелевич и само тези “твои” хора, вместо да се радват, че е дошло едно толкова известно име, както се радваха всички други в България, които наистина се интересуват от развитието на българския баскетбол. За пример ще дам г-н Гершон, който се радва за това, да хвърлят тонове помия срещу него (б.р. – Прелевич). Как би обяснил миризливото, варварско и безчестно нападение, което претърпя Прелевич още преди да поеме позицията на спортен директор”, Барчовски спира да чете писмото на гърка, защото щяло да отнеме още много време.

Треньорът добави още, че Стерянопулос искал да направи много неща за детските школи, но обвинил Барчовски, че не го бил информирал за ситуацията. “Просто не мога да събера сила и да ви изчета всичките обвинения”, каза треньорът, който отговорил на Стерянопулос с адски дълго писмо, в което му обяснява всичко и най-вече за несъгласието си да бъде отстранен от клуба Людмил Хаджисотиров - Удо.

Барчовски добави, че Стерянопулос е дал 400 000 лева за ЦСКА миналата година и не може да си обясни защо си е създал такъв имидж. “Сядам тук, пред вас, много огорчен. Юридически е трудно да се направи нещо, особено сега - в средата на сезона. Той е собственик на клуба. Съвсем друга тема е как го докарахме до там Сульо и Пульо да се появява и да става собственик на клуба, няма значение дали е ЦСКА, Левски или друг. Според мен ЦСКА трябва да започне на чисто. Ще е добре да се създаде Инициативен комитет от бивши кадри на клуба, като Тошко Богданов, Петко Маринов, Иван Ценов, Коста Илиев, Станислав Станков, Даниел Димитров, Румен Пейчев и други. Да излязат, да се потърси някой, който да дойде, но не да става собственик. Така, както е във Варна. Там се появяват спонсори, обаче управлението се движи от хора около Симеон Варчев. Някой и да прави зулуми, той бива изпъждан. Бих подкрепил подобна инициатива, но повече нямам сили за битка, водих такава на четири пъти пред последните 10 години. Страхотно съм изчерпан”, каза Барчовски.

Треньорът припомни още, че е водил страхотна битка с ДАМС за залата в “Борисовата градина”. “В крайна сметка взех залата с 5-годишен договор и му я дадох. Условията бяха първите 12 месеца той да не плаща наем, но имаше задължения за инвестиционна програма в рамките на 60-80 хиляди лева. Грам нищо не се е направило, залата ще се разпадне. Тя е опасна за здравето. Пълна е с мухъл. Ако случайно парченце от него попадна в бял дроб на човек опасността от раково заболяване е много голяма. А вътре тренират деца и по-големи, които тичат, съответно белите им дробове са повече отворени и такова нещо може да се случи. Тоалетните и баните не функционират, няма вода. Има много мръсотии, което е заплаха за зараза. Заедно с Жоро Божков намерихме хора, които бяха готови да ремонтират залата в рамките на 200 000 лева. Тя щеше да се възстанови във вида, в който Чакмаков я направи преди няколко години”, каза Барчовски, добавяйки, че залата ще си бъде върната от ДАМС.

“Лошото е, че децата и мъжкия отбор на ЦСКА ще трябва да излязат на улицата. Много е тежко за мен, защото това са хора, с които съм работил, тренирал. Не искам ЦСКА да си тръгне, не искам децата да избягат, просто искам той да си тръгне”, добави Барчовски.

Треньорът каза още, че е изпратил писмо с исканията си към ръководството, за да търси извънседебно споразумение, но не е получил отговор до днес. В сряда Барчовски ще внесе иск в съда за неизплатените заплати към него от страна на клуба. Обезщетението, което трябва да получи по договор е всички неизплатени заплати плюс дължимото до края на договора му, който изтича на 31 август 2009 година.

В края на пресконференцията Барчовски призна, че е бил принуден да лъже, за да запази името и авторитета на Стерянопулос, а след това започна да чете част от писмото, което е написал до гърка на 25 май, но по средата се заплака и напусна залата без да се сбогува с журналистите. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ