Лудогорец ликува и заслужено се класира в групите на Шампионска лига! В спираща дъха драма на "Васил Левски" разградчани стигнаха до успеха с 1:0 на реванша срещу Стяуа след гол на Вандерсон в 90-ата минута, след което надделяха с 6:5 при дузпите и записаха историческо постижение. Още по-впечатляващото беше, че в герой за българския клуб се превърна румънският защитник Козмин Моци. Бившият защитник на Динамо (Букурещ) се нагърби с тежката задача да пази при ударите от бялата точка и стори чудеса от храброст.

Вратарят на "орлите" Владислав Стоянов получи червен картон в 118-ата минута, когато Георги Дерменджиев вече беше извършил и трите смени. В този тежък момент румънският защитник Моци взе ръкавиците, облече фланелката на резервния страж Иван Чворович и стори нещо, което ще се помни дълго. Сърцатият бранител на Лудогорец спаси две от дузпите на сънародниците си от Стяуа, като преди това именно той поиска пръв да изпълни от бялата точка и вкара, класирайки българския тим в групите на Шампионска лига.

С брилянтните си намеси Моци отчая Паул Първулеску и Корнел Ръпа и по този начин осигури космическите за родните стандарти 8,6 милиона евро, които клубът на Кирил Домусчиев заработва от УЕФА за историческия успех. Постижението нарежда разградчани до "Левски", който до този момент беше единственият български отбор, играл в груповата фаза на Турнира на богатите.

Лудогорец ще научи съперниците си само след часове. В 18:45 часа стартира церемонията по тегленето на жребия за групите на Шампионска лига.

lud.jpg

След загубата с 0:1 миналата седмица в Букурещ, първененцът на България се нуждаеше от задължителен гол тази вечер, за да стигне поне до продължения. Дерменджиев предприе две промени за реванша, като предпочете Фабио Ешпиньо и Роман Безяк, а титулярите от първия мач Христо Златински и Юнес Хамза останаха резерви за решителния двубой в София. От първата минута за Стяуа пък започна капитанът Кристиян Танасе, който беше контузен и до последно под въпрос. Още в началото на мача травмата му се влоши и трреньорът Константин Гълка трябваше да прави принудителна смяна още в 4-ата минута. В 7-ата пък беше първата опасна ситуация в срещата. Лучиан Сънмартян подаде към непокрития в наказателното поле на българите Кешеру, който стреля, но за щастие на Лудогорец покрай дясната греда. В 22-ата Сънмартян направи нов пробив, преодоля няколко играчи на "орлите" и нанесе удар в аут. Малко след това Кешеру прати топката във вратата на Лудогорец. Попадението обаче правилно не бе зачетено заради засада. До почивката пропуски за разградчани направиха Безяк и Мисиджан. Именно холандецът лиши "орлите" от идеалната възможност да водят. В 43-ата минута Михаил Александров проби отдясно, пусна успоредно на голлинията към връхлитащия Мисиджан, който само трябваше да сложи крак на пътя на топката на метър пред Арлаускис, но се размина с нея.

Най-запомнящото през втората част беше нахлуването на фен в 53-ата минута, когато срещата беше прекъсната за кратко, докато стюардите го заловят. След това пък - в 64-ата Шукала от състава на румънците удари гледа, след като Владислав Стоянов успя да избие топката, а след това и късметът беше на негова страна и лявата греда на вратата му помогна.

В 77-ата отлична комбинация между Безяк и Марселиньо можеше да завърши с гол, но бразилецът не успя да преодолее Арлаускис. Веднага Дерменджиев пусна Даниел Абало и Юнес Хамза, търсейки промяната. В 85-ата пък на терена се появи и Вандерсон, който смени Мисиджан. Именно бразилецът прати срещата в продължения. В 90-ата минута, когато се  виждаше как Лудогорец отпада от Шампионска лига, се случи чудото. Фабио Ешпиньо центрира от корнер, Шукала изчисти с глава, като топката се озова право на границата на наказателното поле, където Вандерсон дебнеше и я засече от въздуха, пронизвайки Арлаускис, вкарвайки красив гол за 1:0.

Бразилецът прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на Стяуа и хвърли в екстаз публиката на българския шампион. Още в началото на първото продължение Козмин Моци беше близо до това да вкара с глава, като едва ли някой е предполагал, че по-късно именно той ще се превърне в герой.

Vlado_Stoqnov.jpg

В 118-ата минута Владислав Стоянов получи червен картон от испанския рефер Ундиао Майенко. Националният ни вратар излезе и се хвърли на шпагат, пресрещайки нахлуващия към вратата му Фернандо Варела, за което беше изгонен. Играчът на Стяуа пък по-рано в мача, след като вече имаше жълт картон, извърши груб фаул, но Майенко го помилва и не го изгони. Това обаче едва ли е толкова важно, предвид триумфа на Лудогорец. А до историческия успех се стигна, след като от момента на изгонването на Владо Стоянов ръкавиците сложи Моци, който малко преди края на второто продължение боксира остро центрирана топка, а минути по-късно спаси и два от ударите на румънците при изпълнението на дузпите, за да класира Лудогорец в групите на Шампионска лига. До момента подобно постижение имаше само "Левски". През 2006 година "сините" също бяха в груповата фаза на най-авторитетния клубен турнир.

Реваншът по минути с БЛИЦ - ТУК!
 
ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ - СТЯУА 6:5 при дузпите

(1:0 в ред. време и след прод., 1:1 общ резултат)
1:0 Вандерсон (90)



ПРИ ДУЗПИТЕ:
* Моци, който ще пази за Лудогорец, взема топката и първи ще изпълнява.
1:0 - МОЦИ бележи, давайки предимство на "орлите"!
1:1 - Кешеру вкарва вляво на вратата на Моци, който за малко можеше да спаси.
1:1 - Вандерсон пропуска за Лудогорец. Бразилецът изпълни слабо към долния десен ъгъл, Арлаускис без проблем спаси.
1:1 - МОЦИ спасява удара на Първулеску!
2:1 - ХАМЗА бележи със силен изстрел вдясно.
2:2 - Лукаш Шукала е точен, стреляйки силно вляво, където Моци се хвърли, но не успя да спаси.
3:2 - КАЙСАРА се разписва с точно изпълнение в горния десен ъгъл на Арлаускас.
3:3 - Попа вкарва, пращайки топката в долния десен ъгъл на Моци, който отново усети къде отива топката, но не можа да играе с нея.
4:3 - МАРСЕЛИНЬО бележи в средата на вратата.
4:4 - Варела вкарва, Моци се хвърли вляво, топката влетя вдясно.
5:4 - ДЯКОВ вкарва вдясно и благодарение на силния изстрел Арлаускис не можа да спаси, след като се хвърли в същия ъгъл.
5:5 - Андрей Препелица вкарва. Топката влетя в десния ъгъл на Моци, който се хвърли в обратната посока.
6:5 - ЕШПИНЬО вкарва! Португалецът реализира в долния ляв ъгъл.
6:5 - ЛУДОГОРЕЦ Е В ГРУПИТЕ НА ШАМПИОНСКА ЛИГА! Моци спасява удара на Ръпа от бялата точка и хвърля в екстаз феновете на разградчани!

 
ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов jalt.jpg 4erven.jpg , 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Моци jalt.jpg, 55.Георги Терзиев jalt.jpg, 25.Йордан Минев, 8.Фабио Ешпиньо, 18.Светослав Дяков jalt.jpg, 93.Върджил Мисиджан (85 smqna.jpg 88.Вандерсон), 7.Михаил Александров (78 smqna.jpg 17.Даниел Абало), 84.Марселиньо, 9.Роман Безяк jalt.jpg (78 smqna.jpg 99.Юнес Хамза)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 88.Вандерсон, 23.Христо Златински, 12.Абел Анисе, 17.Даниел Абало, 99.Юнес Хамза
Треньор: Георги Дерменджиев

СТЯУА: 24.Гендрюс Арлаускис, 2.Корнел Ръпа, 33.Фернандо Варела jalt.jpg, 4.Лукаш Шукала, 14.Ясмин Латовлевич jalt.jpg (68 smqna.jpg Паул Първулеску jalt.jpg), 21.Никандро Бреевелд jalt.jpg, 11.Андрей Препелица jalt.jpg  77.Адриан Попа, 18.Лукиан Сънмартеан (84 smqna.jpg Лучиан Филип), 10.Кристиян Танасе (4 smqna.jpg Николае Станчу), 28.Клаудиу Кешеру
Резерви: 95.Валентин Кожокару, 8.Лучиан Филип, 9.Габриел Янку, 12.Николае Станчу, 22.Паул Първулеску, 97.Роберт Вълчеану, 26.Йонуц Неагу
Треньор: Константин Гълка

София
, стадион "Васил Левски"- 20 000 зрители
Съдия: Ундиано Майенко (Испания)
Жълти картони: Георги Терзиев, Козмин Моци, Светослав Дяков, Владислав Стоянов, Роман Безяк (Лудогорец); Ясмин Латовлевич, Фернандо Варела, Никандро Бреевелд, Паул Първулеску, Андрей Препелица (Стяуа)
Червен картон: Владислав Стоянов (118-Лудогорец)

Lud_steaua!_1.jpg

Шампионска лига - сезон 2014/15

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка


"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите