Грандиозен скандал е на пък да разбуни духовете в българския спорт. Става въпрос за най-титулувания и успешен плувец на родината ни в последните 20 години Петър Стойчев. Той е 11-кратен пореден носител на Световната купа по плувен маратон, световен шампион от 2011 година, а през 2007-ма постави рекорд за преплуване на Ла Манша.

Вестник “ШОУ” разбра за страшни далавери, в които е обвинен Петър Стойчев: превишаване правата в ПК (Плувен клуб) “Левски”, източване на средства, както и за неясни финансови операции със състезаващите се за клуба. По този повод наш репортер разполага с документи, които обвиняват Стойчев и треньорът му Красимир Туманов във финансови злоупотреби. Първото обвинение срещу плувеца и наставника му е заради искане на такси на деца от 166-то училище “Васил Левски” (б.а. – спортното училище на “Левски”, за да тренират в ПК “Левски”. Директорката на школото Елисавета Първанова обаче е издала заповед децата в училището да бъдат освободени от заплащане на членска такса. Заповедта е издадена въз основа на разпореждане на министъра на образованието, младежта и науката. Въпреки нея обаче Стойчев и Туманов прибират пари от децата. В декларацията от родителите става ясно, че децата, плащайки такса за обучение в “Левски”, се разписват върху празни ведомости, без нанесена сума, по нареждане на Туманов (родителите прилагат копия от въпросните ведомости). “Не сме съгласни в това, че непълнолетните ни деца се разписват на бланка, в която полето за сумата, която внасят, е празно. Настояваме за прозрачност и коректна отчетност, както коректни сме ние в изпълнение на задължението си редовно да заплащаме членски внос на ПК “Левски”, пишат гневните родители, след което следва подписи на десет души, посочили имената си и децата, които представляват. Редакцията на вестник “ШОУ” разполага с още документи.

Става въпрос за жалба до Върховна касационна прокуратура от Теменужка Стоянова Давидова по повод фалшифициране на подписи за проведено Общо събрание на плувния клуб “Левски”. “През миналата 2012 година в протокол от Общо събрание за председател на УС е избран Петър Райчев Стойчев, а за заместник-председател на УС е избран Красимир Димитров Туманов. Реално обаче събранието не се е състояло и подписите на повечето членове са фалшифицирани”, пише в жалбата на Теменужка Стоянова до прокуратурата, която ще започне разследване по случая. “От последвалите действия става ясно, че всичко това е направено с цел да се контролират, а и вероятно злоупотребяват със средства на клуба, които идват по линия на Федерацията по плуване към Министерството на физическото възпитание и спорт, които са суми, представляващи особено големи размери”, се пише още в жалбата, която завършва с молба до прокурорите да повдигнат обвинение за повторно фалшифициране на документи, измама в големи размери, за злоупотреби с еврофондове и държавно финансиране, както и за забрана на въпросните лица да заемат публични държавни и други длъжности. Откъде идва цялата атака срещу Петър Стойчев и треньора му Красимир Туманов? Вестник “ШОУ” разбра, че всичко се корени в интереса на много влиятелни фигури към разкошния парцел в София – басейн “Спартак”. Допреди няколко години комплексът принадлежеше на фирма, сключила договор с МВР. След това обаче контрактът беше прекратен и общината се нае да го издържа. Целият плувен комплекс се намира на 16 800 кв. м. площ, отдаването на част от него под наем може да донесе месечно десетки хиляди левове печалба. Един от основните кандидати за наемане на басейна е...Петър Стойчев. Желанието му да получи комплекса той изразява публично в последната една година, като парадира със сериозен политически гръб зад себе си.

Точно от тук идват и атаките срещу него от страна на легендарни спортисти и треньори на “Левски”. В редакцията на “ШОУ” разполагаме с открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на общинския съвет, комисията, разглеждаща кандидатурите за наемане на ПК “Спартак”. То е подписано от повече от любопитни имена – Георги Стоименов (бокс), легендарния футболист Александър Костов, Бранимира Цветанова (стрелба), Таню Киряков (стрелба), Симеон Щерев (борба), Ваня Гешева (гребане), Илиана Раева (президент на федерацията по художествена гимнастика), Георги Мърков (борба) и други. Поводът за гнева на легендите е поведението на Петър Стойчев относно бъдещето на басейна. “Господата Стойчев и Туманов в последно време демонстрират огромно високомерие, надяваме се базирано само на безпочвените им твърдения, че “Най-висшите ръководни кадри в МВР и министерството на физическото възпитание и спорта стоят зад тях и “конкурсът е предрешен” (б.а. – става въпрос за търга за наемане на басейн “Спартак”) в тяхна полза”, пишат легендарните спортисти и треньори. Те обвиняват плувец №1 на България за последните години, че се държи собственически, разпределя персонал, “като не пропуска да отбележи, че до месец вече той ще определя заплащането на всеки един, твърди, че ще сложи всички на място.” Подписалите се спортисти са категорични, че Стойчев не трябва да бъде допуснат до конкурса за басейна заради посочените по-горе жалби до прокуратурата и декларация на родителите за съмнения за злоупотреби. Вестник “ШОУ” се свърза и с председателя на СК (спортни клубове) “Левски” Стоян Хранов. Той потвърди за скандала заради публичното изказване на Петър Стойчев, че едва ли не, вече е притежател на комплекс “Спартак”. “Събирам управителния съвет на “Левски”, тази ситуация повече не може да продължава”, заяви Хранов по повод скандала.

Целият случай е отнесен до министъра на спорта Свилен Нейков, който излиза с писмен отговор на питане на народния представител Иван Иванов. Екипът ни разполага и с този документ, но скандалите продължават. Оказва се, че той също е фалшифициран, или поне една част от него. Документът има наличен изходящ номер, дата, изглежда абсолютно правдоподобен, като накрая има и подписа на Свилен Нейков и печат на министерството. В голяма част написаното отговоря на истинския писмен отговор на министъра. В подправената част обаче има вмъкнати пасажи, в които се дават пълни подробности за финансовите операции в плувен клуб “Левски”, т.е. действията на Петър Стойчев и Красимир Туманов. В оригинала на Нейков не е написано колко средства министерството е отпуснало на ПК “Левски”, а във фалшификата са упоменати – 13 692 лева. Освен това тези, които са подправили документа на министъра и го разпространяват от негово име, посочват, че Красимир Туманов е поискал и е получил допълнително още 38 983 лева от министерството на спорта. След като министър Нейков разбира, че някой (б.а. – засега все още неизвестно кой) подправя негов документ и го разпространява от негово име, нарежда прокуратурата да се заеме със случая, кой стои зад измамата с документа. Според информация на “ШОУ” много вероятно е зад цялата история да стои атака срещу Петър Стойчев, който освен апетити към басейна “Спартак”, се цели и в мястото на спортен министър. Тигърът на печата написа още през декември миналата година, че титулуваният ни плувец, който мисли за край на кариерата си, вече гледа към ръководния пост, заеман в момента от Свилен Нейков. “Ако някой цели да омаскари и компрометира Стойчев, успява. Друг е въпросът, че ако са истина фактите за исканите пари от децата, празните ведомости и фалшифицирането на подписи на Общото събрание в “Левски”, той наистина трябва да дава обяснения”, коментират пред “ШОУ” засегнати лица.

Това е декларацията на родителите за действията на Красимир Туманов в ПК "Левски"

_____________________1.jpg

_____________________2.jpg

Това е откритото писмо, подписано от легенди на "Левски"

_________________________.jpg

__________________________2.jpg

__________________________3.jpg

__________________________4.jpg